Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο νέος νόμος έχει και "παγίδες"

sfyri-dikastiΘετικά αλλά και αρνητικά περιέχει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις  που αφορούν τις γονικές παροχές τις κληρονομιές και τις δωρεές.Ήδη οι ιδιοκτήτες μέσω της ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνουν  ότι η  ρύθμιση για τις γονικές παροχές - δωρεές - κληρονομιές  κρύβουν τρείς "παγίδες" και συγκεκριμένα:

1. Συνυπολογίζονται όλες οι τυχόν προγενέστερες γονικές παροχές ή δωρεές από το 1990 και μετά, καθ ην στιγμή σήμερα συνυπολογίζονται μόνον όσες καταρτίστηκαν μέχρι 13.12.2007 . Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σημαντικός αριθμός φορολογουμένων θα πληρώσουν φόρο γονικής παροχής ή κληρονομιάς με φορολογικό συντελεστή 10%. Η ενδεδειγμένη ρύθμιση θα ήταν να εξακολουθήσει να ισχύει ο συνυπολογισμός μόνον μέχρι 13.12.2007, ώστε και οι Δ.Ο.Υ. να απαλλαγούν από την επί 20ετία φύλαξη των σχετικών φορολογικών φακέλλων.
2. Καταργείται το ισχύον αφορολόγητο ποσό (95.000€) των χρηματικών δωρεών, οι οποίες θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ.
3. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου για αναδρομική ισχύ του από 8.1.2010 είναι απόλυτα αντισυνταγματική.  Δεν μπορεί να ισχύσει ούτε από 8.1, αλλά ούτε και από σήμερα, γιατί ο φόρος κεφαλαίου δεν είναι ούτε δασμός, ούτε φόρος κατανάλωσης (άρθρο 78 παρ. 3 του Συντάγματος), αλλά υπολογίζεται με βάση τα ισχύοντα την ημέρα κατάρτισης της δικαιοπραξίας. Αλλωστε η αόριστη ρύθμιση που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 8.1 ουδεμία σχέση έχει με το περιεχόμενο του σημερινού νομοσχεδίου. Το Σύνταγμα απαιτεί "τυπικό νόμο" για την επιβολή οποιουδήποτε φορολογικού βάρους, ενώ η δυνατότητα επιβολής αναδρομικής φορολογίας που να εκτείνεται στο προηγούμενο έτος ουσιαστικά αφορά μόνον στο εισόδημα, και ουδέποτε στις κάθε είδους ολοκληρωμένες δικαιοπραξίες και συναλλαγές. Η δήλωση Βενιζέλου για την ανάγκη βεβαιότητας του πολίτη για το φορολογικό βάρος που επωμίζεται, ισχύει πλήρως και για το παρόν  νομοσχέδιο, η ισχύς των διατάξεων του οποίου, σε ότι αφορά τη φορολογία ακινήτων, μόνον από την ημέρα δημοσίευσής του μπορεί να αρχίσει.

Πάντως στα θετικά του νομσοχεδίου είναι:
* Το αφορολόγητο αυξάνεται στις 150.000 ευρώ, από 95.000 ευρώ.
* Μέχρι τις 300.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει στο σήμερα ισχύον 1%
* Το αφορολόγητο για χήρες και ορφανά αυξάνεται από τις 300.000 στις 400.000 ευρώ.
* Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα είναι 10%, δηλαδή δεν θα υπερβαίνει το φόρο μεταβίβασης όπως ισχύει σήμερα (11%).
Ολα αυτά όμως νοθεύονται ή και ανατρέπονται πλήρως από τις εξής περαιτέρω ρυθμίσεις ή αλλαγές του πλαισίου φορολόγησης:

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki