Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι ισχύει σε φόρους, τέλη αδήλωτων επιφανειών

Απαντήσεις σχετικά με τη νέα ρύθμιση απαλλαγής από δημοτικούς φόρους και τέλη αδήλωτων επιφανειών ακινήτων ,  έδωσε η  ΠΟΜΙΔΑ . Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν: "Η ρύθμιση της παρ. 2 του άρθρου 51 του ανωτέρω νομοσχεδίου αφορά όλα τα ακίνητα (κτίσματα- οικόπεδα) και τα μη Ηλεκτροδοτούμενα καθώς και αυτά που δεν δηλώθηκαν ποτέ;" , αναφέρει ότι:

 

"Η νέα ρύθμιση έχει ως εξής: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.». Ως εκ τούτου, η  ρύθμιση αυτή καλύπτει την πλήρη απαλλαγή από κάθε δημοτικό φόρο, τέλος ή εισφορά, που προκύπτει από μη δηλωθείσες επιφάνειες ή χρήσεις κάθε είδους ακινήτου, κτίσματος ή γεωτεμαχίου, χωρίς καμιά εξαίρεση και για τα δύο. Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει και ακίνητα οι επιφάνειες των οποίων δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή του σε δημοτική φορολογία, όπως και όλα τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, για τα οποία μέχρι 31.12.2019 ούτως ή άλλως ισχύει η δυνατότητα απαλλαγής τους εφόσον ο οικείος ΟΤΑ δεν μπορεί να τεκμηριώσει τη χρήση τους (παρ. 2 του άρθρου 103 του Ν. 4604/2019).

Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λήγει στις 31.12.2019 η προθεσμία που είχε δοθεί για τη δήλωσή τους με την παρ. 1 του άρθρου 103 του Ν. 4604/2019, ώστε να απαλλαγούν τόσο για το παρελθόν, όσο και μέχρι την επανασύνδεση/επαναχρησιμοποίησή τους. Αν υπάρχει διαφορά ως προς τα δηλωμένα εμβαδά, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι 31.3.2020 για την απαλλαγή τους από τις διαφορές μέχρι την 31.12.2019. Αν δεν παραταθεί η προθεσμία αυτή, τότε οι ιδιοκτήτες τους θα οφείλουν τα δημοτικά και άλλα τέλη χωρίς καμιά απαλλαγή, παρά μόνον από την ημέρα δήλωσής τους και μετά. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά ετήσια παράταση της προθεσμίας αυτής, και επανεξέταση της δομής της απαλλαγής τους, η οποία πρέπει να μπορεί να γίνεται και εκ των υστέρων, αρκεί ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να αποδεικνύει την μη ρευματοδότηση αλλά και την μη χρήση τους με οποιοδήποτε τρόπο. "

Επίσης , η ΠΟΜΙΔΑ , αναφέρεται και στις κατηγορίες των ιδιοκτητών αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεων. Συγκεκριμένα στο  ερώτημα αν :  με την νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα μέχρι της 31.3.2020 να υποβάλουν δήλωση μόνο για τις μεταβολές  που έχουν επέλθει από νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή μπορούν να δηλώσουν όλα τα ακίνητα τους σαν την πρώτη φορά χωρίς πρόστιμα;  διατυπωνει την θέση:

 

"Η διάταξη ορίζει ρητά σαφέστατα ότι καλύπτεται τόσο η περίπτωση της ανακριβούς δήλωσης, όσο και της έλλειψης οποιασδήποτε δήλωσης. Συνεπώς εφόσον υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση ΤΑΠ (μέχρι 31.3.2020) ακινήτου με τα ορθά στοιχεία της επιφανείας του, αυτή συνεπάγεται πλήρη απαλλαγή τόσο από τον κύριο φόρο ή τέλος, όσο και από όλα τα πρόστιμα, μέχρι 31.12.2019."

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki