Σε καθεστώς εισπρακτικού κλοιού η ακίνητη περιουσία. Η πρώτη κίνηση έγινε χθες με τη ενεργειαακή προσαρμογή των κτιρίων. Η δεύτερη με την ανακοίνωση των μέτρων με τις γονικές παροχές και ακολουθεί το σχέδιο Καπποδίστριας 2 το οποίο θα φέρει αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ειδικότερα στο σενάριο που θέλει το αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ περίπου, από 95.000 ευρώ σήμερα, παράλληλα με καθιέρωση νέας, κλίμακας καταλήγει η Κυβέρνηση για τις γονικές παροχές.Σήμερα, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 95.000 ευρώ η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας
.Ταυτόχρονα όσοι θέλουν να κτίσουν ή να πωλήσουν και να νοικιάσουν πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας το οποίο είτε θα πληρώνει με την σχετική μελέτη κατα την έκδοση της αδείας της οικοδομής είτε με την έδοση πιστοποιητικού για παλαιότερα κτίρια. Το κόστος εκτιμάται περί το 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει με την εφαρμογή του μέτρου απο τα μέσα της άνοιξης.Το νέο καθεστώς, είναι στα πλαίσια της εναρμόνισης της ελληνική νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία που προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, καθώς επίσης και τη θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Αλλά και το περίγημο σχέδιο για την ενοποίηση των δήμων εκτιμάται ότι τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του θα προκαλέσει αναστάτωση στο καθεστώ έκδοσης των οικοδομικών αδειών καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το νέο καθεστώς με ότι αυτό σημαίνει για την οικοδομή.