Υπό την πίεση της τρόικας, και σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μειώνονται επικίνδυνα, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει δραστικές περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και αυξήσεις στη φορολογία.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να αρχίσει από τον φετινό Οκτώβριο η εφαρμογή της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και να υπάρξουν αναπροσαρμογές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη, στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Επίσης προωθούνται περικοπές στις φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε συνδυασμό με αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος και μεγάλες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές. Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμα και για πλήρη κατάργησή του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
1 Πετρέλαιο θέρμανσης
Επίσπευση της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον φετινό Οκτώβριο εξετάζει η κυβέρνηση ανατρέποντας το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με το οποίο το μέτρο θα εφαρμοζόταν σταδιακά τα δύο επόμενα έτη. Η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα προκαλέσει αύξηση κατά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι της τάξης των 700 ευρώ. Για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζεται το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις, μία τον φετινό Οκτώβριο και η άλλη τον Οκτώβριο του 2012, και να υπάρξει μια μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
2 Λουκέτα & απολύσεις
Νέες περικοπές, ύψους 5 δισ. ευρώ στα κονδύλια, για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Η αρχή θα γίνει με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα επιφέρει μειώσεις αποδοχών μέχρι και 50% σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τη μισθοδοσία των περίπου 550.000 υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων 400 εκατ. ευρώ από το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους υπαλλήλους στο 60% από το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Επίσης προωθούνται μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο ακόμα και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανικών θέσεων και «λουκέτα» σε εκατοντάδες φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες. Βαθιά θα μπει το μαχαίρι και στις κοινωνικές δαπάνες, με περικοπές στα προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα και σε άλλες παροχές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ θα περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση και την περίθαλψη. Στην... πρέσα και οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.
3 Αντικειμενικές Εκρηξη σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα επιφέρει η σχεδιαζόμενη εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς για να καλυφθεί η απόκλιση, θα πρέπει οι τιμές της Εφορίας να αυξηθούν κατά μέσον όρο 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 200%. Το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, που θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ 5.000.000 ιδιοκτήτες. Σε ορισμένες περιοχές, όπου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα είναι μεγάλη, το ποσό του τέλους θα διπλασιαστεί.
Τέλος προωθούνται ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές και «ψαλίδισμα» ή κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Τα σενάρια προβλέπουν ακόμα και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση νέας κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος, που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου για τα μεσαία εισοδήματα. Ταυτόχρονα θα περικοπούν ή και θα καταργηθούν πλήρως οι αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, γιατρούς, ενοίκια, ασφάλιστρα και άλλα για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο εισοδηματικός πήχης για το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών τοποθετείται στα 18.000 με 20.000 ευρώ, ενώ από τα 40.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση δαπανών. Θα «ψαλιδιστούν» και οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.ά.) και τις επιχειρήσεις. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Θα εξαιρεθούν δαπάνες όπως για τα σούπερ μάρκετ και θα δοθούν κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από ειδικές κατηγορίες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο βασικός στόχος είναι να δοθεί οριστικό τέλος στις επιστροφές φόρου από τις οποίες το Δημόσιο έχει απώλειες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Στο τραπέζι έχουν πέσει και ακραίες προτάσεις, όπως η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, θα προβλέπει αλλαγές και στο ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και όλων των εκπτώσεων δαπανών για τους φοροπαραβάτες και τους οφειλέτες, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους και σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παράβασης και το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.