Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιχειρήσεις

Η βραχυχρόνια μίσθωση ζει και βασιλεύει

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και ΗοmeAway ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία αλλά και τις άλλες επιχειρήσεις διαμονής καθώς τον τελευταίο χρόνο διέθεσαν προς μίσθωση τον ίδιο αριθμό κλινών με αυτόν των ξενοδοχείων.

 

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιουλίου 2019-Ιουνίου 2020 υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway 179 χιλιάδες καταλύματα με 854 χιλιάδες κλίνες. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι καταγράφηκαν μόνο καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway έστω και για μία μέρα την εξεταζόμενη περίοδο, αποτυπώνοντας τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία κατά κύριο λόγο (89%) είναι αυτόνομα καταλύματα.

 

Περισσότερα από τα μισά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται σε Αττική (18%), Κρήτη (17%) και Κυκλάδες (17%) αλλά και στο Ιόνιο (14%). Ενδιαφέρον πάντως είναι το χαμηλό ποσοστό των Δωδεκανήσων (5%)

 

Το ΙΝΣΕΤΕ μελέτησε και την εξελικτική πορεία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά: φαίνεται ότι από τα 179 χιλ. καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιουλίου 2019-Ιουνίου 2020, μόλις το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκε στην πλατφόρμα πριν από το 2017.

 

Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα σε εμπορική δραστηριότητα με διαχρονική πορεία. Το 31% των καταλυμάτων εμφανίστηκε το 2019 και στις αρχές του 2020, προφανώς λόγω της σημαντικής αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας τα έτη 2017 και 2018 που συνεχίστηκε και το 2019. Επίσης, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχούν στο 13% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών της χώρας. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο υψηλά στις Κυκλάδες (59%), το Ιόνιο (56%), τα Δωδεκάνησα (39%) και την Κρήτη (36%).

 

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, επιβεβαιώνεται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα. Αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία.

Πωλητήριο για το King George

Η Eurobank ανακοίνωσε με πληρωμένη καταχώρηση την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του ακινήτου στο οποίο σήμερα λειτουργεί το ξενοδοχείο 5 αστέρων King George. Το ακίνητο, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, έχει συνολική επιφάνεια 9 .450 τετραγωνικά και αποτελείται από 3 υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 8 ορόφους και δώμα, ενώ διαθέτει συνολικά 102 δωμάτια και είναι μισθωμένο στη Λάμψα ΑΕ. Οι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να λάβουν τις πρώτες πληροφορίες έως τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 12.00. Οπως αναφέρει η Eurobank, η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση δεν είναι δεσμευτική ούτε και τον ενδιαφερόμενο ούτε για την τράπεζα. Το King George χτίστηκε αρχικά ως παράρτημα του παλατιού, της σημερινής Βουλής δηλ.. Αργότερα λειτούργησε για μικρό διάστημα ως πρωθυπουργική κατοικία. Στο σημείο όπου βρίσκεται τώρα το ξενοδοχείο, υπήρχε άλλοτε το αρχοντικό του πλούσιου ομογενούς Βασίλη Σκουλούδη, τραπεζίτη στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια διπλωμάτη και επιχειρηματία. Στο πολυτελές μέγαρο έζησε 52 χρόνια και μετά τον θάνατό του, το 1928, το κληρονόμησαν συγγενείς και το μετέτρεψαν σε ξενοδοχείο. Στη μορφή αυτή διατηρήθηκε ως το 34 που κατεδαφίστηκε για να γίνει το ξενοδοχείο King George της οικογένειας Καλκάνη. Το 1958 προστέθηκαν οι 3 τελευταίοι όροφοι και 30 χρόνια μετά έκλεισε λόγω χρεών.. Από το 1936 το KING GEORGE έχει φιλοξενήσει βασιλείς, πρίγκιπες και προέδρους. Είναι στην καρδιά του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για τους ξένους που επισκέπτονται την πρωτεύουσα για οικονομικούς, εμπορικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς. Φιλοξένησε διασημότητες, μεγιστάνες, ηγέτες κρατών. Αριστοτέλης Ωνάσης και Μαρία Κάλλας, μαντόνα, Γκρέις Κέλι και πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, Μέριλιν Μονρόε, Μπριζίτ Μπαρντό, Φρανκ Σινάτρα, Φρανσουά Μιτεράν και τόσοι άλλοι. Το πολυτελές ξενοδοχείο King George ήταν κλειστό για χρόνια και άνοιξε ξανά τις πύλες του λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο διάστημα των τελευταίων 8 χρόνων απέσπασε διεθνείς διακρίσεις, καθώς βρέθηκε μεταξύ των 100 κορυφαίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη. Διαθέτει 105 δωμάτια, από τα οποία περισσότερα από τα μισά είναι σουίτες. Ανάμεσά τους υπάρχουν μία προεδρική και μία βασιλική σουίτα. Στην γκάμα των υπηρεσιών περιλαμβάνονται ακόμα εστιατόριο, μπαρ, γυμναστήριο και συνεδριακό κέντρο.

Αυξηση κερδών για την ΑLPHA Αστικα Ακίνητα

Κατά τo πρώτο εξάμηνο του 2013, τα καθαρά κέρδη της ΑLPHA Αστικα Ακίνητα μετά από φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 2,5 εκατ. έναντι Ευρώ 1,4 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε αντιστοίχως σε Ευρώ 6,6 εκατ. από Ευρώ 4,9 εκατ. πέρυσι.

Πτώση στα κέρδη

Πτώση στα κέρδη και μείωση του κύκλου εργασιών εμφάνισε η Alpha Αστικά Ακίνητα κατά το εννεάμηνο του 2012. Ειδικότερα, τα τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας υποχώρησαν στα 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ο κύκλος εργασιών διαμρφώθηκε κατά το εξεταζόμενο διάστημα στα 7,4 εκατ. από ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ζημιές για την Eurobank Properties

Η σημαντική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας Eurobank Properties το εννεάμηνο του 2012 κατά €46,12εκ. έναντι €11,83εκ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οδήγησε σε ζημιές ύψους €17,49εκ. έναντι κερδών €16,56εκ. πέρυσι. Η μεγάλη αυτή μείωση στην αξία των ακινήτων οφείλεται στην επίπτωση των διαρκώς κλιμακούμενων μακροοικονομικών προβλημάτων στην αγορά γενικότερα και στην αγορά των ακινήτων ειδικότερα πιέζοντας τόσο τις τιμές όσο και τα ενοίκια. Εάν αφαιρεθεί η επίπτωση αυτή, τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώνονται στα €28,63εκ. έναντι €28,39εκ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα παρ’ όλη την αρνητική συγκυρία. Ειδικότερα, η πορεία των βασικών μεγεθών της Εταιρείας κατά το εννεάμηνο του 2012 και σε σχέση με πέρυσι ήταν η ακόλουθη: 1. Τα έσοδα από ενοίκια μετά από τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις παρουσίασαν μείωση κατά 10% από €32,63εκ. σε €29,22εκ..

2. Τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 14% από €5,81εκ. σε €6,60εκ., λόγω της αυξητικής πορείας των καταθετικών επιτοκίων και της επιτυχούς διαχείρισης των διαθεσίμων.

3. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 20% από €3,10εκ. σε €2,48εκ. λόγω των μειωμένων δανειακών κεφαλαίων και της μείωσης των επιτοκίων Euribor.

4. Οι αμοιβές και έξοδα προσωπικού δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα λόγω διαφορετικής λογιστικής αποτύπωσης. Το συνολικό ποσό για το 2012 θα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του 2011.

5. Οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 9% από €2,15εκ. σε €1,96εκ. αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης, για τετάρτη χρονιά, πολιτικής μείωσης του κόστους.

6. Τα έξοδα από φόρους μειώθηκαν σε €1,79εκ. κυρίως λόγω του αντιλογισμού μέρους της πρόβλεψης της χρήσης 2011 για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών.

Η μετοχή της Εταιρείας διαπραγματεύεται στο Χ.Α. με discount 54% περίπου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki