Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αντικειμενικές σε αναμονή

Παγώνει η ένταξη  στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 3.500 περιοχών. Λίγο πριν από το Φθινόπωρο η διαδικασία «ξεπάγωσε», με σαφείς οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για εξαντλητική εφαρμογή της μεθοδολογίας, έτσι ώστε να μην «σκοντάψουν» εκ νέου οι Αποφάσεις πάνω στο ΣτΕ, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμα κι έτσι, ουδείς είχε την ψευδαίσθηση ότι οι αναταράξεις και της κτηματαγοράς λόγω πανδημίας, δεν θα επηρέαζαν τη διαδικασία.

Κι ενώ φαινόταν ότι τουλάχιστον η πρώτη φάση θα έκλεινε τον προηγούμενο μήνα, πολλές περιοχές έμειναν στα... αζήτητα, κοινώς δεν υπήρχε εκτίμηση. Κι έτσι, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε σε Συμπληρωματική Πρόσκληση ενδιαφέροντος και ανάθεση για 1.233 Ζώνες, οι οποίες δεν είναι μόνο σε δύσκολες περιοχές της Περιφέρειας π.χ. σε αντιεμπορικές ορεινές περιοχές, αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας!

Νέα Φιλαδέλφεια, Βάρη, Νέα Μάκρη, Λυκόβρυση, Παλαιό Φάληρο, Βουλιαγμένη, το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας, δεν έχουν ακόμα εκτιμήσεις, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει σε Ζώνες της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Β. Ελλάδας κ.λ.π. Η προθεσμία, που πήραν οι εκτιμητές, για να ολοκληρώσουν το έργο τους είναι η 30η Νοεμβρίου, ωστόσο μετά το δεύτερο πανελλαδικό lockdown, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παράταση, καθώς οι αυτοψίες ουσιαστικά απαγορεύονται, ενώ και η αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών- τουλάχιστον πριν ξεσπάσει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού- ήταν να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία- δηλαδή και το «χτένισμα» σε δεύτερο βαθμό- μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η πιο δύσκολη άσκηση: το «κούμπωμα» των νέων αντικειμενικών αξιών με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Από το υπουργείο διαβεβαιώνουν ότι θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές κλιμακίων και συντελεστών, προκειμένου να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, με μόνη εξαίρεση τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές- φιλέτα, που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki