Στον «αέρα» ο σχεδιασμός για την αγορά ακινήτων, καθώς τα σενάρια που έχουν μπεί στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών για την χρησιμοποίηση βάσεων δεδομένων από τις εκτιμήσεις των τραπεζών απειλούν να προκαλέσουν ανυπέρβλητες στρεβλώσεις σε ολόκληρο το μηχανισμό της φορολογίας των ακινήτων. Η βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η κεντρική τράπεζα και η οποία βασίζεται στις εκτιμήσεις που γίνονται από τις τράπεζες θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αφού δεν δίνει μία ικανοποιητική εικόνα της αγοράς και αυτό διότι:
-σε πολλές περιοχές υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία και τα οποία δεν μπορούν να δώσουν μία ασφαλή εικόνα της αγοράς. Για παράδειγμα σε περιοχές που γίνονται ελάχιστες συναλλαγές ο όγκος των στοιχείων μπορεί να μη υπερβαίνει τις 20 εγγραφές και αυτές να αφορούν σε ακίνητα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την ηλικία , την ποιότητα κατασκευής καθώς και για ποιοτικά χαρακτηριστικά πχ θέα , όροφος κ.α. Αποτέλεσμα , οι τιμές να μη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
-δεν ακολουθείται ένα ενιαίο εκτιμητικό πρότυπο. Για παράδειγμα, διαφορετικά κριτήρια χρησιμοποιεί μία τράπεζα που βασίζεται σε μηχανικούς εκτιμητές που είναι υπάλληλοι της και διαφορετικά μία άλλη τράπεζα , η οποία βασίζεται σε δίκτυο συνεργαζόμενων μεσιτών.
-τα στοιχεία των εκτιμήσεων προεξοφλούν μελλοντικές τάσεις της αγοράς ακινήτων. Για παράδειγμα , την περίοδο της ανόδου των τιμών πολλές εκτιμήσεις ήταν υψηλότερες από τις τρέχουσες αξίες ενώ σε περιόδους πτώσης πολλές εκτιμήσεις ενσωματώνουν τις αρνητικές προσδοκίες υποτιμώντας την αγοραία αξία έως και 20%. Φυσικά διαφορετική πολιτική ακολουθείται και σε περιπτώσεις που πρόκειται για επανεκτίμηση ενός ακινήτου για ένα δάνειο που βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση και διαφορετική για ένα άλλο που αφορά αγορά.
Στην πραγματικότητα, οι βάσεις αυτές παρέχουν ένα ασφαλή τρόπο (εξαρτάται φυσικά και από την μεθοδολογία που ακολουθείται) για την καταγραφή των μεταβολών του επιπέδου των τιμών. Στην περίπτωση όμως που οι τιμές αυτές χρησιμοποιηθούν για την άσκηση φορολογικής πολιτικής τότε ο κίνδυνος να τιναχθεί στον «αέρα» όλο το σύστημα της φορολογίας ακινήτων είναι κάτι παραπάνω από ορατός.