Ψήφισμα κατά της υπερφορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα στις χώρες που ταλανίζονται από υψηλό δημόσιο χρέος, ενέκρινε παμψηφεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) το Σάββατο 15.10.2011 στις Βρυξέλλες, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου της κ. Στράτου Παραδιά.
Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής: Πολιτικά, στα πλαίσια της συζήτησης ή ακόμη και της υιοθέτησης υπερβολικά επιβαρυντικών φορολογικών μέτρων σε βάρος των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, η Διεθνής Ένωση των Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), που αντιπροσωπεύει τις απόψεις και τα συμφέροντα πολλών εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων από 25 ευρωπαϊκές χώρες, κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της 15.10.2011 στις Βρυξέλλες, διακηρύσσει ότι είναι η απαραίτητη υποχρέωση όλων των πολιτών να συμβάλλουν έκαστος με το μερίδιο που του αναλογεί, στα δημόσια ταμεία των χωρών τους, σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Δημοσιονομικά, η ακίνητη περιουσία θεωρείτο πάντοτε από τις κυβερνήσεις και κάθε φορολογούσα αρχή ως ένας εύκολος και ασφαλής δημοσιονομικός στόχος, μια «καθιστή πάπια». Σήμερα, όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό δεν ισχύει πλέον, γιατί στην εποχή της κρίσης η απλή κατοχή ακίνητης περιουσίας δεν παράγει ούτε υπεραξία, και τις περισσότερες φορές έχει μειωμένο ή και μηδενικό εισόδημα.
Κοινωνικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρέπει να καταστούν θύματα μιας βαριάς φορολογίας που θα συνδέεται μόνον με την απλή κατοχή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, και όχι με το πραγματικό εισόδημά τους από αυτήν, το οποίο είναι σήμερα δραματικά μειωμένο στις χώρες υπό κρίση.
Οικονομικά, η αφόρητη φορολογία στην ιδιοκτησία και στην ανάπτυξη ακινήτων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μειωμένη ανοικοδόμηση και οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση τις οικονομίες τους.
Τέλος, από πλευράς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επιβολή πολλαπλών αφόρητων επιβαρύνσεων επί της ακίνητης περιουσίας που είναι αδύνατο να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες, θα οδηγήσει σε κατάσχεση/δήμευσή τους και συνεπώς σε βαριά παραβίαση του δικαιώματος της Ιδιοκτησίας, που είναι αναγνωρισμένο τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και διεθνώς ως πραγματικό και ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό από κάθε χώρα.