Διαμαρτυρία Ομοσπονδίας Κατασκευαστών για το φορολογικό
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να αλλάξουν οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις (πόθεν έσχες και εισαγωγή συναλλάγματος) ζητά η Ομοσπονδία Κατασκευαστών . Σε σημερινή ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 18 του φορολογικού νομοσχεδίου δεν ισχύει το «πόθεν έσχες» για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν καταθέσεις που διατηρούν στην αλλοδαπή σε λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα. Αν δε τα κεφάλαια αυτά που εισάγουν διατεθούν για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητος το 50% του καταβληθέντος φόρου (5%) επιστρέφεται.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, ο οποίος ισχύει αδιαλείπτως περισσότερο από 20 έτη, της περίπτωσης ββ΄του άρθρου 17 του Ν. 2238/1994 «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος», δεν αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Τις ημέρες αυτές, χωρίς να λάβουμε γνώση και μετά τη δημοσίευση του φορολογικού νομοσχεδίου, έγινε η κατωτέρω διόρθωση με εντολές αυτών οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν στο κλείσιμο των οικοδομικών επιχειρήσεων. Με το άρθρο 3 του φορολογικού νομοσχεδίου καταργείται η ανωτέρω διάταξη του άρθρου 17 ΜΟΝΟ για τις οικοδομικές επιχειρήσεις και όχι για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Εν προκειμένω, ανακύπτει ζήτημα ηθικής τάξεως και άνισης φορολογικής μεταχείρισης, διότι οι οικοδομικές επιχειρήσεις που έδειξαν εμπιστοσύνη στην Εθνική Οικονομία καις τις εξαγγελίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να μην έχουν εφεξής την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους με τους ίδιους όρους που θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους αυτές που θα εισάγουν κεφάλαια από το εξωτερικό.
Πέρα των ανωτέρω εκτεθέντων η κατάργηση της σχετικής διάταξης του άρθρου 17, είναι φανερό ότι θα επιδράσει αρνητικά στην επιχειρηματικότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τη μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται αυτή την περίοδο η αγορά ακινήτων (150.000 αδιάθετα ακίνητα) θα επιδράσει αρνητικά και την απασχόληση 1.000.000 και πλέον εργατοτεχνιτών συνεργατών μας και συνεργατών 160 εμπλεκομένων με την οικοδομική δραστηριότητα κλάδων.
Είκοσι χιλιάδες (20.000) μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε διακοπή των εργασιών τους και εν συνεχεία σε χρεοκοπία με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την Εθνική Οικονομία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας για την τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης, η οποία έγινε μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στους παραγωγικούς φορείς, χωρίς καμία ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωσή μας».