Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε μία άλλη Αθήνα με το Μεταξουργείο να είναι η πιο ακριβή γειτονιά κατοικίας της πρωτεύουσας.Εκεί στα μισά του 19ου αιώνα θα λειτουργούσε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα αναδείκνυε τον σημερινό υποβαθμισμένο τομέα της πόλης στη βιτρίνα της πόλης .
Όνειρα θα απαντήσετε . Λάθος θα μπορούσε να είναι μία πραγματικότητα αν τελικά είχε επιλεγεί ο Κεραμικός ως το σημείο ανέγερσης των Ανακτόρων. Με την εγκατάσταση της πρωτεύουσας στην Αθήνα και την έγκαιρη ένταξη της περιοχής στα σχέδια της νέας πόλης, άνοιξαν οι προοπτικές αστικοποίησης. . Η αρχική πρόταση των σχεδίων Κλεάνθη-Σάουμπερτ και Κλέντσε προέβλεπε την κατασκευή των ανακτόρων στις γειτονικές περιοχές της Ομόνοιας και του Δίπυλου αντιστοίχως. Η προδιαγραφόμενη εξέλιξη της περιοχής άναψε ένα κερδοσκοπικό παιγνίδι γης. Κορυφαία στιγμή ήταν η σημαντική επένδυση του πρίγκιπα Γεωργίου Καντακουζηνού σε ένα μεγάλο αστικό ακίνητο που θα λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο. Ταυτόχρονα άρχισαν να χτίζονται και ορισμένες μεγάλες κατοικίες εύπορων. Η τελική όμως απόφαση για την τοποθέτηση των ανακτόρων στο διαμετρικά αντίθετο άκρο της πόλης, που αποφασίστηκε το 1836, ανέστρεψε την πλάστιγγα.. Το συγκρότημα Καντακουζηνού έμεινε ημιτελές, διότι η δημιουργία εμπορικού κέντρου σε αυτή την έκκεντρη πλέον περιοχή δεν είχε νόημα. Η ζήτηση αστικής γης στράφηκε πράγματι προς τις βόρειες και βορειοανατολικές περιαστικές ζώνες, που άρχισαν πρώτες να οικοδομούνται. Ωστόσο, οι κατοικίες που είχαν ήδη χτιστεί ή αποπερατώθηκαν λίγο αργότερα –έστω κι αν οι περισσότερες εγκαταλείφθηκαν από τους αρχικούς (εύπορους) ιδιοκτήτες τους– κράτησαν για ένα διάστημα ανοιχτή την προοπτική της μετατροπής της περιοχής σε ζώνη κατοικίας. Η φάση αυτή διήρκεσε περίπου είκοσι χρόνια και ο τελευταίος επιζών μάρτυράς της είναι η οικία Προβελέγγιου που διασώζεται στη γωνία Κεραμικού και Μυλλέρου.
Η υπόθεση αυτή πέραν από το ιστορικό της σκέλος δείχνει το πόσο εξαρτημένη αλλά και ευαίσθητη είναι η επιλογή της κατάλληλης γης για επένδυση. Αν ρωτάτε τι έγινε ο Κατακουζηνός να σας πούμε ότι πούλησε και το ακίνητο μετατράπηκε σε εργοστάσιο.