Αν έχετε βγεί ήδη στην αγορά για δάνειο πρόσφατα, έχετε παρατηρήσει χωρίς αμφιβολία πόσο δύσκολο είναι για να εγκριθεί . Δεν είστε ο μοναδικός που βιώσατε αυτή την εμπειρία . Αυτές τις μέρες , ο αριθμός των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων που παίρνουν έγκριση είναι ίσως τρεις από τις 10. Στην εποχή της ακμής , ήταν εννέα στους 10. Αιτία; οι τράπεζες θέτουν υψηλότερα κριτήρια για το εισόδημα , το υπόλοιπο χρέος και ζητούν μεγαλύτερη ίδια συμμετοχή. Ποιά είναι τα εμπόδια στη λήψη ενός δανείου σήμερα;
1. Υψηλότερες απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων
Οι τράπεζες έχουν έχουν ανεβάσει τον πήχη για τα πιστωτικά αποτελέσματα του υποψήφιου δανειολήπτη και εφαρμόζουν την οδηγία για το 40% του εισοδήματος που θα πρέπει να καταναλώνεται για δανεισμό..
2. Μεγαλύτεροςέλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων
Στο παρελθόν , οι τράπεζες ήταν χαλαρές στην εξακρίβωση του εισοδήματος και των καταθέσεων . Τώρα κάνουν σχολαστικό έλεγχο.
3. Οι εκτιμήσεις του ακινήτου είναι χαμηλότερες σε σχέση με το παρελθόν
Η πτώση των τιμών των ακινήτων που καταγράφεται τους τελευταίους 24 μήνες έχει ως αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις των τραπεζών να είναι συντηρητικές. Σε πολλές περιπτώσεις οι εκτιμητές προεξοφλούν και μία μελλοντική πτώση των τιμών με αποτέλεσμα το ποσό του δανείου που προκύπτει απο την εκτίμηση να είναι χαμηλότερο απο το προσδοκώμενο.
4. Χρηματοδότηση 75% της εμπορικής-εκτιμώμενης-αξίας.
Στις καλές μέρες οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν έως και το 100% της εμπορικής αξίας, Τώρα ο κανόνας είναι ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι στο 75%. Αν αυτό συνδυαστεί και με τις συντηρητικές εκτιμήσεις τότε αντιλαμβάνεστε το ύψος του δανείου και το ποσο της ίδιας συμμετοχής που θα κληθείτε να καταβάλλετε.
5. Δυσκολία χρηματοδότησης σε μικρούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ύφεση και οι δυσμενείς επιπτώσεις της έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα . Τη πιστοποίηση του εισοδήματος τους . Το πιο συνηθισμένο μετά το ΟΧΙ είναι να παρέχεται ένα σημαντικά μικρότερο ποσό δανείου.