Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ελέγξει τη χρεοκοπία και καταρρεύσει τους προσεχείς μήνες; Οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες τυπικά δεν κινδυνεύουν αν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Κινδυνεύουν όμως να μετατραπούν σε κάποιο εθνικό νόμισμα αν η χώρα εκδιωχτεί ή αποφασίσει οικειοθελώς να αποχωρίσει από το ευρώ. Οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται ήδη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως ένα κράτος σε αδιέξοδο δεν θα φορολογήσει και τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις που φυλάσσονται σε τραπεζική θυρίδα κινδυνεύουν από μια απόφαση του κράτους, οι θυρίδες να ανοίγουν μόνο με την παρουσία αρμόδιων κρατικών υπαλλήλων. Οι καταθέσεις σε κάποιες χώρες του εξωτερικού σε αυτή τη συγκυρία μοιάζουν περισσότερο ασφαλείς καθώς δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Οι συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αφορούν την φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων και όχι την φορολόγηση των καταθέσεων.
Ομόλογα Ελληνικού δημοσίου
Προς το παρόν το «κούρεμα» είναι εθελοντικό και αυτό σημαίνει πως όποιος ιδιώτης δεν θέλει δεν «κουρεύεται». Αν αυτό αποτύχει όμως και πάμε σε ένα υποχρεωτικό «κούρεμα», τα ελληνικά ομόλογα θα χάσουν σημαντικό μέρος της αξίας τους, είτε τα κρατούν Έλληνες στα χέρια τους στην Ελλάδα, είτε ξένοι είτε Έλληνες στο εξωτερικό. Ομόλογα ξένα κρατικά Τα πιο αξιόπιστα ομόλογα είναι τα Γερμανικά όσο το ευρώ είναι σκληρό και ο πληθωρισμός χαμηλός. Με υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, τα παλιά ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις, θα υποστούν απώλεια αξίας στην δευτερογενή αγορά. Γενικώς τα ομόλογα δεν αποτελούν καλή επένδυση σε περιβάλλον κρατικών χρεοκοπιών και υψηλού πληθωρισμού. Τα αμερικάνικα ομόλογα στο βαθμό που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρέους με «κοπή» φρέσκου χρήματος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα απώλειας κεφαλαίου, αλλά μόνο της πιθανής αρνητικής απόδοσης στο μέλλον αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τις ονομαστικές αποδόσεις.
Χρυσός σε φυσική μορφή
Μιλάμε για χρυσό σε μπάρες ή νομίσματα. Είναι το πιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο. Ο χρυσός δεν δίνει κάποια απόδοση, όπως π.χ. τα ομόλογα, οι καταθέσεις και οι μετοχές. Επίσης ακολουθεί μακροπρόθεσμους ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους. Π.χ. όποιος αγόρασε χρυσό στα υψηλά του 1980 σε πραγματικές τιμές ακόμη δεν έχει πάρει τα λεφτά του πίσω, παρά την διπλάσια ονομαστική τιμή από τα υψηλά του ’80.
Μετοχές
Οι μετοχές ακολουθούν ανοδικούς και καθοδικούς μακροπρόθεσμους κύκλους γύρω από μια επίσης μεταβαλλόμενη πραγματική αξία της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν, άλλοτε υπερβάλλοντας αυτής και άλλοτε υπολειπόμενες... Μακροπρόθεσμα, με βάση τη στατιστική από τις μετοχές έχει κινδυνέψει κάποιος μόνο στις περιπτώσεις που η εταιρεία χρεοκοπήσει ή βγει από το χρηματιστήριο με δημόσια προσφορά. Οι μετοχές των εταιρειών που θα επιβιώσουν από την ελληνική κρίση της χρεοκοπίας θα βρουν την ευκαιρία να παράξουν κέρδη και να γράψουν υψηλές πάλι τιμές. Από τις μετοχές κινδυνεύει όποιος τις αγοράσει ψηλότερα κατά την διάρκεια ενός καθοδικού κύκλου και τις πουλήσει ακόμη χαμηλότερα επειδή θα πανικοβληθεί. Το κράτος μπορεί να φορολογήσει περισσότερο τα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη από την αγοραπωλησία μετοχών.
Μετοχές στο εξωτερικό
Αν είστε Έλληνας και αγοράσετε ξένες μετοχές από μια τράπεζα της Ελβετίας, δεν κινδυνεύετε από τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Ακίνητα
Τα ακίνητα κινδυνεύουν από την υψηλή φορολογία. Σαν αποτέλεσμα θα έχει την προσφορά πολλών ακινήτων για πώληση και μέσω αυτής την πτώση των τιμών τους. Τα ακίνητα σε αυτή τη συγκυρία στην Ελλάδα κινδυνεύουν και από την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να βγάλουν τα σπίτια αυτά σε πλειστηριασμούς και το μέγεθος της προσφοράς θα πιέσει τις τιμές. Τότε θα είναι η καλύτερη περίοδος για αγορές ακινήτων.