Να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς που έχουν παγώσει εδώ και μήνες, ώστε η θερινή ραστώνη να μην αποτελέσει ένα επιπρόσθετο λόγο που θα διαιωνίσει τα προβλήματα ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε σήμερα επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη.
Ο κ. Μίχαλος διαπιστώνει ότι σε μείζονος σημασίας ζητήματα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση μέτρων παρά το γεγονός ότι η διευθέτησή τους αποτελεί στη κυριολεξία ζήτημα ζωής και θανάτου, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η πάταξη του παρεμπορίου, η ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ κυρίως μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, η τόνωση του ανταγωνισμού και η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων είναι μερικά από τα ζητήματα που δεν επιδέχονται άλλων καθυστερήσεων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις και η περίοδος του θέρους δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, αλλά αντιθέτως να αξιοποιηθεί για την προώθηση όλων εκείνων των πολιτικών που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγοράς και της επαναφοράς της κοινωνικής συνοχής που έχει διαρρηχτεί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και ζητά:
-Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, που σήμερα λόγω της κρίσης δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-Την υλοποίηση, επιτέλους, των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου που παραμένουν παγωμένα σχεδόν στο σύνολο τους από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση.
-Την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Από το Σεπτέμβριο του 2009 ως τον Ιανουάριο του 2010, η χώρα έπεσε από την 5η στη 10η θέση, όσον αφορά την απορρόφηση πόρων
-Την ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και την τροποποίηση των σχετικών προγραμμάτων που δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα και βέβαια τον συμψηφισμό των χρεών τους με τις οφειλές που έχει απέναντι τους το δημόσιο κυρίως από την μη επιστροφή ΦΠΑ την οποία δικαιούνται.
-Τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, με στόχο την εξάλειψη του προβλήματος που δεκαετίες τώρα παραμένει άλυτο, αλλά ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο απειλεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά το υγιές εμπόριο.
-Την πραγματική απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων –όχι όπως αυτή των μεταφορέων- που θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τα κόστη των επιχειρήσεων.
- Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και των υλοποίηση έργων υποδομών μέσω παραχωρήσεων στην ιδιωτική πρωτοβουλία , για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Την αναθεώρηση των αποφάσεων για τις αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και γενικότερα όλων των τελών που καθορίζονται από το κράτος, για την συγκράτηση της ακρίβειας, που επιδρά αρνητικά και στην κατανάλωση.
-Την άμεση έκδοση μέχρι 30-9-2010, δεκάδων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για την Εφαρμογή του (Γενικού Εμπορικού Μητρώου) ΓΕΜΗ, όπως προβλέπει ο νόμος 3853/ΦΕΚ Α 90/ 17-6-2010.
-Την αξιοποίηση των προτάσεων των Επιμελητηρίων τόσο σε ότι αφορά την επιμελητηριακό νομοθεσία, όσο και γενικότερα όλα τα ζητήματα της οικονομίας».