Οι υψηλές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τους μειωμένους τζίρους λόγω της κρίσης στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης οδήγησαν την εταιρεία ΚΑΡΟΥΖΟΣ 4 ΚΑΠΠΑ ΑΕΒΕ να αιτηθεί την υπαγωγή της στη «διαδικασία εξυγίανσης» του νόμου 3588/2007 (Άρθρο 99). Οι υποχρεώσεις του ομίλου σε τράπεζες, προμηθευτές και δημόσιο ξεπερνούν τα 80 εκατ ευρώ, ενώ ο όμιλος έκλεισε το 2011 με τζίρο 22 εκατ. ευρώ και ζημίες 7 εκατ. ευρώ για αυτό και αναζητεί καταφύγιο στο άρθρο 99 αφού με τις τρέχουσες ταμειακές ροές δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου που θα μείωνε δραστικά το δανεισμό δεν κατέστη προς το παρών δυνατή, λόγω της κρίσης που περνά και ο κλάδος του real estate.
Από τη διοίκηση εκτιμούν ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η οικονομική στήριξη των βασικών μετόχων και η συμφωνία με τους πιστωτές θα βοηθήσουν τον όμιλο να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 10 σημεία πώλησης και απασχολεί 130 εργαζόμενους.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από τον Αντώνη Καρούζο ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα στην ανδρική ένδυση στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα εγκαινιάστηκε στην οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη και το 1973 ξεκίνησε η πρώτη αποκλειστική συνεργασία με τον ιταλικό οίκο Ermenegildo Zegna. Στις αρχές του '80 η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και έξι χρόνια αργότερα πραγματοποιείται η έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας με τον ιταλικό οίκο μόδας Valentino. Τη δεκαετία του 90 ξεκίνησε η δραστηριοποίηση της εταιρείας και στον χώρο της επώνυμης γυναικείας ένδυσης. Εδώ και τρία χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκονται τα παιδιά του Αντώνη Καρούζου, Μανώλης και Βασίλης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας: Η εταιρεία, που φέτος κλείνει 40 χρόνια λειτουργίας, υλοποιεί από τις αρχές του 2009 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, το οποίο έχει ήδη αποφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταξύ άλλων, στηρίχθηκε και με σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις των μετόχων της. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε δύο βασικούς στόχους:
1. Την εξυγίανση της λειτουργίας της εταιρείας, μέσω του εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων της, της δραστικής μείωσης και καλύτερης διαχείρισης των αποθεμάτων της, τον περιορισμό των λειτουργικών της δαπανών, και την εμπορική εστίασή της σε τομείς με υγιή μικτά περιθώρια κέρδους και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
2. Την εξυγίανση του ισολογισμού της μέσω της απευθείας κεφαλαιακής της ενίσχυσης και της αξιοποίησης της ακίνητής περιουσίας της, με σκοπό την μείωση των υποχρεώσεών της. Μέσω της υλοποίησης αυτού του προγράμματος, η εταιρεία πέτυχε τον πρώτο της στόχο μειώνοντας τα αποθέματά της από τα 30εκ στα 3εκ ευρώ, περιορίζοντας τις λειτουργικές της δαπάνες σε ποσοστό άνω του -50%, αυξάνοντας το μικτό περιθώριο κέρδους της από το 17% στο 37% και διακόπτοντας τη λειτουργία 10 μη αποδοτικών καταστημάτων σε μικρότερες περιοχές, όπως αυτές του Ψυχικού και της Κρήτης. Η εταιρεία όμως δεν μπόρεσε να πετύχει τον δεύτερό στόχο της, που αφορά στη μείωση παλαιών συσσωρευμένων υποχρεώσεων, αφού το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον απέτρεπε την ολοκλήρωση των όποιων συναλλαγών και συμφωνιών θα της επέτρεπαν να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της. Με δεδομένο ότι η διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση της εταιρείας είναι σε φάση ολοκλήρωσης, και έχοντας τη διαρκή και αμετάκλητη στήριξη των μετόχων και του προσωπικού της, καθώς και την έμπρακτα αποδεδειγμένη αρωγή των τραπεζών και προμηθευτών της, η εταιρεία πιστεύει πως με την υπαγωγή της στο Άρθρο 99 θα μπορέσει να επιτύχει τον τελικό στόχο της εξυγίανσης του ισολογισμού της και να επιστρέψει γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας.