Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η κριση σηκώνει τείχη

Το ενδεχόμενο να υποχωρήσει το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης έναντι του εμπορικού προστατευτισμού και να πυροδοτηθεί ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος εξετάζει σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της η οικονομική εφημερίδα Financial Times. Στο καίριο ερώτημα απαντούν ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο πρώην επίτροπος Εμπορίου στην Κομισιόν Πίτερ Μάντελσον, ο επικεφαλής της Google Ερικ Σμιτ και ο πρώην διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής Infosys Νανταν Νιλεκάνι.

O αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά το όραμα μιας συντονισμένης μακροοικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση ενώ και η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ προσιδιάζει με την πολιτική που σημάδεψε την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 30. «Το αποτέλεσμα; Μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις χρηματαγορές, περιορισμός των κεφαλαίων και εντυπωσιακή ανατροπή της παγκοσμιοποίησης» σημειώνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε συμβάλλει στην παγκόσμια οικονομική συνεργασία εφόσον στηρίξει το κοινό της νόμισμα και ολοκληρώσει τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το όνειρο της παγκόσμιας οικονομικής συνεργασίας δεν πρόκειται να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Αντίθετα, ο βρετανός πολιτικός εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξος. Ο πρώτος λόγος είναι η διαρκώς επιταχυνομένη τεχνολογική εξέλιξη που φέρνει αναπότρεπτα εκατομμύρια ανθρώπους πιο κοντά. Σε οικονομικό επίπεδο προβλέπει ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου μέχρι το 2012 ενώ και σε πολιτικό επίπεδο θεωρεί ότι η ύπαρξη και μόνο του G20 εγγυάται τη συνεργασία των κυβερνήσεων «παρά τις καθυστερήσεις». «Η παγκοσμιοποίηση δεν θα οπισθοχωρήσει» καταλήγει ο Πίτερ Μάντελσον.

Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο συμφωνεί ότι η εξάπλωση του διαδικτύου προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες στη νέα γενιά. «Η ιστορία έχει αναδείξει το συσχετισμό μεταξύ του διαθέσιμου όγκου πληροφοριών και του δείκτη οικονομικής ανάπτυξης» σημειώνει ο Ερικ Σμιτ. Οι κυβερνήσεις, εκτιμά, θα συνεχίσουν και το 2011 να ορθώνουν εμπόδια αλλά ο κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσει πιο σκληρά για την απρόσκοπτη κυκλοφορία της πληροφορίας και των εμπορευμάτων που θα χτίσουν «τη νέα οικονομία». Ο ινδός επιχειρηματίας προβλέπει περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας στις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες η οποία μαζί με την αναμενόμενη ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης θα ενισχύσει την τάση παγκοσμιοποίησης των εμπορικών συναλλαγών. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις οικονομίες της Ασίας και κυρίως της Ινδίας και της Κίνας είναι η μετάδοση των ιδεών και η ανάπτυξη τεχνολογιών. «Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα ρεύμα που μπορεί να επιβραδυνθεί το 2011 αλλά δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει» σημειώνει ο Νανταν Νιλεκάνι.

ΠΗΓΗ : TOVIMA.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki