Σημαντικές επενδύσεις μέσω διαγωνισμών αξιοποίησης ακινήτων-«φιλέτων» της δρομολογεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες η ΓΑΙΑΟΣΕ, η θυγατρική του ΟΣΕ στην αγορά ακινήτων. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τον νέο διαγωνισμό για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, ο οποίος προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 11 Ιουλίου, βάσει των οποίων θα προκύψει και το μοντέλο συνεργασίας που θα επιλεγεί. Πρόκειται για μια σαφώς πιο ευέλικτη τακτική, με στόχο να αποφευχθούν οι αποτυχίες του παρελθόντος, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ακίνητο επιχειρείται να αξιοποιηθεί ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Το εμπορευματικό κέντρο θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος της ΓΑΙΑΟΣΕ αναφέρεται ότι η ευρύτερη έκταση περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, επιφάνειας 1.450 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, ενώ στον διαγωνισμό έχει ενταχθεί και ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ, επιφάνειας 588 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων με χρήσεις αποθηκών, γραφείων και μεταποίησης. Πέραν του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, η ΓΑΙΑΟΣΕ δρομολογεί εντός των επόμενων εβδομάδων και την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση ακινήτου στον Πειραιά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό των ΗΣΑΠ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου συνολικής δομημένης επιφάνειας 37.000 τ.μ., προϋπολογισμού της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό κέντρο θα δημιουργηθεί σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων, στο σημείο που βρίσκεται ο τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά. Πέραν της μελέτης και κατασκευής, το ανάδοχο επενδυτικό σχήμα προβλέπεται να αναλάβει και τη διαχείριση του ακινήτου για περίοδο 30 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Σημειωτέον ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ αναμένεται να διατηρήσει συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα που θα αναλάβει το έργο.
Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός και στο παρελθόν (πριν από την κρίση), ωστόσο εντέλει δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, παρά το γεγονός ότι η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν μεγάλη. Αιτία ήταν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, καθώς είχε προκριθεί η δημιουργία κτιρίου γραφείων, επιλογή όχι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σήμερα, που οι συνθήκες στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων και το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος καταγράφουν βελτίωση, η κίνηση για τη δημιουργία νέου εμπορικού κέντρου σε ένα από τα πλέον προνομιακά σημεία του Πειραιά φαντάζει φυσιολογική εξέλιξη.