«Νέες» περιοχές , τουρισμός , υψηλοί δείκτες οικονομικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας και το «ισχυρό» όνομα είναι τα στοιχεία εκείνα που φέρνουν τις επενδύσεις στην αγορά κατοικίας. Στην περίπτωση μάλιστα που συνδυάζονται περισσότερα από ένα από αυτά τα στοιχεία τότε οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν μεγάλες υπεραξίες σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη η οποία επικεντρώνεται στην ανάλυση δεδομένων που αφορούν την «γεωγραφική» κατανομή των επενδύσεων σε κατοικία τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης ο μεγάλος όγκος των επενδύσεων σε κατοικία κατευθύνεται σε ήδη ανεπτυγμένες αγορές στις οποίες ο επενδυτικός κίνδυνος είναι περιορισμένος αφού η ζήτηση κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικό , είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε κατοικία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας. «Η υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού μπορεί να ερμηνεύσει τις σημαντικές επενδύσεις στις συγκεκριμένες περιοχές . Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σε σχέση με το παρελθόν καταγράφεται μία οριακή υποχώρηση του ρόλου των συγκεκριμένων αγορών και αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί –ως ένα ποσοστό- από το άνοιγμα νέων αγορών οι οποίες έχουν ανάλογα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά με αυτά των περιοχών που υπάγονται στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» τόνιζε χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία. Η επισήμανση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της μελέτης τα οποία αποκαλύπτουν ότι:
-Στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων το μερίδιο αγοράς που κατέχει η αγορά του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών στη συνολική πανελλαδική «πίτα» των επενδύσεων σε κατοικία περιορίσθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα (από 16,9 % το 2005 σε 16,8% το 2006).
-Η αγορά κατοικίας στην Ανατολική Αττική διευρύνθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες ( από 6,9% το 2005 σε 7,8% το 2006)
-Η αγορά κατοικίας στην Δυτική Αττική μεγάλωσε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (από 1,3% το 2005 σε 1,9% το 2006) -Η αγορά κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή της νομαρχίας του Πειραιά διευρύνθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.