Το μαχαίρι στο λαιμό για χιλιάδες ιδιοκτήτες ημιτελών οικοδομών έχει βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς με νόμο υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν την οικοδομή μέχρι το χρόνο λήξη της άδειας . Αν αυτό δεν γίνει εφικτό-ανεξαρτήτως αιτίας - τότε παρέχεται η δυνατότητα στο δήμο να προχωρά σε εργασίες αναμόρφωσης με έξοδα του ιδιοκτήτη. Το μέτρο, σύμφωνα με την ρύθμιση αφορά σε κατασκευές, που βρίσκονται σε περιοχές με τουριστικές εγκαταστάσεις, σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, και οι οποίες παραμένουν ημιτελείς μετά τη λήξη ισχύος της άδειας δόμησης. Η κίνηση αυτή , εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ασφυξία χιλιάδες ιδιοκτήτες που ενώ ξεκίνησαν την οικοδομή αδυνατούν να την αποπερατώσουν, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα ισχύσει για περιπτώσεις κληρονομιών κ.α. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασαφής διατύπωση επιτρέπει ερμηνείες σύμφωνα με τις οποίες στις διατάξεις της ρύθμισης να μπορεί να υπαχθεί σχεδόν όλη η Ελλάδα.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται στην περίπτωση που ισχύσει και για τις ήδη υφιστάμενες ημιτελείς οικοδομές. Συγκεκριμένα ,η ρύθμιση προβλέπει ότι:
« Αν κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με τουριστικές εγκαταστάσεις, σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, και παραμένουν ημιτελείς μετά τη λήξη ισχύος της άδειας δόμησης, επηρεάζοντας σημαντικά το άμεσο ή το ευρύτερο περιβάλλον, ο Δήμος καλεί τον ιδιοκτήτη να προβεί σε ολοκλήρωση της κατασκευής το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες. Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, ο Δήμος τάσσει νέα προθεσμία όχι μεγαλύτερη του ενός μηνός, μετά την πάροδο της οποίας, προβαίνει στην εκτέλεση εργασιών και κατασκευών, κατά την κρίση της τεχνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου, στον περιβάλλοντα χώρο ή στο όριο του οικοπέδου της ημιτελούς κατασκευής, με σκοπό τη μη αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του. ο Δήμος καλεί τον ιδιοκτήτη να προβεί σε ολοκλήρωση της κατασκευής το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες. Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, ο Δήμος τάσσει νέα προθεσμία όχι μεγαλύτερη του ενός μηνός, μετά την πάροδο της οποίας, προβαίνει στην εκτέλεση εργασιών και κατασκευών, κατά την κρίση της τεχνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου, στον περιβάλλοντα χώρο ή στο όριο του οικοπέδου της ημιτελούς κατασκευής, με σκοπό τη μη αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του. Οι κατασκευές αυτές επιτρέπεται να είναι από όποιο υλικό συνάδει κατά περίπτωση, όπως ξύλινα πάνελ, επιφάνειες από διάτρητη λαμαρίνα, σύνθετες κατασκευές με ορθοστάτες και πλήρωση των κενών με ξύλο, καραβόπανο ή όποιο άλλο υλικό κρίνει η τεχνική και η υπηρεσία δόμησης του Δήμου ότι:
α. αποκόπτει την αισθητικά επαχθή ημιτελή κατασκευή από τη δημόσια θέα,
β. αναβαθμίζει αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο, γ. είναι γενικότερα καλαίσθητη και δ. έχει τέτοια κατασκευαστική δομή ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Η δαπάνη για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Επιπλέον, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου, η διαδικασία επιβολής και κάθε άλλη σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Αν ο Δήμος παραλείπει να προβεί στις παραπάνω ενέργειες, τις ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του άρθρου 28 του ν. 4014/2011 (Α’ 209) είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από καταγγελία.» Αν δεν ολοκληρωθούν οι όψεις σε διάστημα έξι ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας δόμησης, μπορεί να επιβάλλεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ετήσιο πρόστιμο διατήρησης, το ύψος του οποίου, η διαδικασία επιβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας διάταξης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ. Το πρόστιμο διαγράφεται αν οι όψεις αποπερατωθούν μέσα σε έξι μήνες από την επιβολή του."