Μία πρωτόγνωρη εικόνα έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στην αγορά ακινήτων. Πρόκειται για τις οικοδομές που αραχνιάζουν στα μπετά ή στα τούβλα καθώς οι κατασκευαστές είτε δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο της ολοκλήρωσης των κατοικιών και της μη πώλησης τους είτε βρίσκονται σε αδυναμία να χρηματοδοτήσουν την αποπεράτωση της οικοδομής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατασκευαστών το "πάγωμα" των εργασιών αποτελεί μία λύση για αυτούς αφού με τα σημερινά δεδομένα ο προσδοκώμενος χρόνος πώλησης ξεπερνά τους 8-12 μήνες -κατα μέσο όρο- και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες. Απο την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της κατασκευής, όχι μόνο αυξάνει το χρηματοοικονομικό κόστος ,αλλά αφαιρεί κεφάλαια τα οποία μπορεί να είναι τους επόμενους μήνες απαραίτητα για την λειτουργία της εταιρίας τους. Με δεδομένα λοιπόν αυτά , δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν ότι η αναστολή των εργασιών για κάποιους μήνες είναι μία λύση που θα τους προστατέψει από μία ενδεχόμενη κρίση ρευστότητας.
Η εικόνα των οικοδομών που αραχνιάζουν δεν αφορά μόνο στην αγορά κύριας κατοικίας αλλά και στην αγορά γραφείων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οικοδομές σταματούν στα μπετά με πρόσχημα την διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων σύμφωνα με τις ανάγκες του μισθωτή.
Ανάλογη είναι και η εικόνα και σε πολλές τουριστικές περιοχές , όπου ο αριθμός των μικρών συγκροτημάτων που έχουν σταματήσει στα μπετά έχει αυξηθεί κατακόρυφα.