Τα αδιάθετα προς πώληση ακίνητα (κατοικίες) σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 160.000 και 180.000. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συναλλαγών παρουσιάσει μεγάλη πτώση που κυμαίνεται στο 40% περίπου το 2012 σε σχέση με το 2011, όταν έχει προηγηθεί μείωση συναλλαγών 30% το 2011 σε σχέση με το 2010. Ταυτόχρονα οι χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο συγκεκριμένο τομέα να φθάνουν το 20%. Η κατάσταση όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα χειροτερεύει για έναν ακόμη χρόνο με τις οικοδομικές άδειες να έχουν υποχωρήσει στις 24.000 ετησίως σε σχέση με πάνω από 90.000 πριν την κρίση, ενώ ένας στους δύο εργαζόμενους στον κλάδο έχει χάσει την εργασία του. Επισης, οι τιμές στα ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατά 21% περίπου σε ονομαστικούς όρους από τότε που ξεκίνησε η κρίση και 30% σε πραγματικούς όρους.
Παράλληλα, οι μικροί μισθωτές κατά κανόνα δεν πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες ενώ οι μεγάλοι ενοικιαστές ζητούν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο μειώσεις μετά από σχετικές επαναδιαπραγματεύσεις. Εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί διόρθωση στα μισθώματα που φτάνει και το 75%- επαγγελματικά- και στο 40% στα οικιστικά.
Στην Αθήνα οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενοικίων ξεπερνούν τους 2 μήνες ως επί το πλείστον, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων της πόλης, 4 στους 5 ενοικιαστές καθυστερούν ακόμη και 5 μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια. Το φαινόμενο των κακοπληρωτών βέβαια δεν είναι κάτι νέο, αλλά πριν από την κρίση δεν ξεπερνούσε σε ποσοστό το 15%-20%. Την τελευταία διετία καταγράφεται τριπλασιασμός του αριθμού των κακοπληρωτών.