Πιο βαθιά η κρίση στην αγορά γραφείων
Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2010 13:42
Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρέασε περισσότερο την αγορά γραφείων σε σύγκριση με την αγορά εμπορικών χώρων. Από στοιχεία που αφορούν σε επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κτίρια γραφείων και εμπορικούς χώρους στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου προκύπτει το συμπέρασμα ότι ενώ η αξία των επενδύσεων σε γραφεία σημείωσε πτώση της τάξης του 20% περίπου τα κεφάλαια που επενδύθηκαν για εμπορικούς χώρους ήταν αυξημένα 4% περίπου σε σύγκριση με το 2007.
“Η αγορά γραφείων επικεντρώνεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Στις αγορές αυτές , από τα τέλη του 2007 επικρατούν συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς αυτό είναι η αιτία για την οποία οι τιμές των ενοικίων παρουσίασαν οριακή πτώση ενώ οι δείκτες διαθεσιμότητας σε δρόμους υψηλής προβολής σημείωσαν νέα επιδείνωση. Η εικόνα αυτή αλλά και η διαπίστωση της επερχόμενης κρίσης έκαναν τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο επενδύσουν σε κτίρια γραφείων” , επισήμανε αναλυτής μεγάλης τραπεζικής εταιρίας ακινήτων σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία. “Αντίθετα , η αγορά εμπορικών χώρων έχει σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό γεωγραφικής συγκέντρωσης σε σύγκριση με αυτή των γραφείων και αυτό είχε ως συνέπεια την ανάπτυξη επενδύσεων σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Παράλληλα ένα στοιχείο που επηρέασε τις αποφάσεις για επενδύσεις είναι ότι η κρίση στην εμπορική δραστηριότητα άρχισε να γίνεται αισθητή στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου 2008. Μέχρι τότε οι σχετικοί δείκτες αλλά και η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν προμήνυε την επερχόμενη κρίση. Αυτό άλλωστε ερμηνεύει και τις ανακοινώσεις που έγιναν για την κατασκευή εμπορικών χώρων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και τουλάχιστον 10 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Στην πραγματικότητα ενώ η αγορά γραφείων την τελευταία δεκαετία κινείται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας προσφοράς η κρίση στο εμπόριο φορούσε μόνο σε περιφερειακές αγορές είτε σε εμπορικά σημεία στα οποία επικρατούσαν ειδικές συνθήκες άσκησης της εμπορικής δραστηριότητας”.
Πάντως τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στην διάρκεια του τρέχοντος αποκαλύπτουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 2008.