Tο κράτος δεν έχει σαφή και πλήρη εικόνα για το πού «ιδιοκατοικεί» και πού είναι ενοικιαστής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους είναι πολυδιασπασμένες σε 2.130 κτίρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το πιο σημαντικό στοιχείο του «κρατικού real estate» είναι ότι για τη στέγαση μόνο των κεντρικών υπηρεσιών η κυβέρνηση καταβάλλει πάνω από 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο: στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα πάνω από 25 εκατ. ευρώ που πληρώνει για ενοίκια των υπηρεσιών της η Αστυνομία, ούτε τα 40 εκατ. που πληρώνει ετησίως το ΙΚΑ, όταν το 20% των ακινήτων του παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η πρώτη μελέτη για την «απογραφή» των κρατικών κτιρίων πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι από τις 16 ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν σε κάθε υπουργείο προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Τα στοιχεία συνέλεξε η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού, Συντονισμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αξιοποιήθηκαν στην ποιοτική αξιολόγηση του κράτους που πραγματοποίησε ο ΟΟΣΑ. Από τα πλέον δαπανηρά είναι τα μισθώματα για τις χρήσεις των κτιρίων που χρησιμοποιούνται από τη Βουλή, για τα οποία μόνο το 2010 ξοδεύτηκαν 5.119.166 ευρώ.
Υπουργείο Εσωτερικών
Διάσπαρτες σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια, για τα οποία καταβάλλονται ενοίκια, είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Η ετήσια δαπάνη εκτιμάται πως υπερβαίνει το 1,3 εκατ. ευρώ. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Σημαντικά ποσά καταβάλλονται σε ενοίκια για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι ανεξάρτητες Αρχές. Ενδεικτικό είναι πως ο Συνήγορος του Πολίτη για τα γραφεία ενός μόνον ορόφου στο κτίριο της Χατζηγιάννη Μέξη δαπανά 50.000 ευρώ τον μήνα σε ενοίκιο, ενώ συνολικά το κόστος στέγασης της Αρχής υπερβαίνει το 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ καταβάλλει το ΑΣΕΠ σε μισθώματα και περισσότερα από 500.000 ευρώ τον χρόνο απαιτούνται για τα γραφεία των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας
Για τα μισθώματα των κτιρίων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών εκταμιεύθηκαν από τα δημόσια ταμεία 1.720.435 ευρώ, ενώ για τις στεγαστικές ανάγκες των διπλωματικών υπηρεσιών δαπανήθηκαν 17.144.861 ευρώ. Η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κόστισε 326.294 ευρώ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) έδωσε για ενοίκια 1.637.662 ευρώ και η Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας 1.212.517 ευρώ.
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Μισθώματα για περισσότερα από εκατό ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, τη στέγαση των περισσοτέρων υποθηκοφυλακείων, ιατροδικαστικών υπηρεσιών, αλλά και ελάχιστων δικαστικών κτιρίων που λειτουργούν πληρώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε χρόνο. Το συνολικό κόστος για την καταβολή των ενοικίων για τα κτίρια που στεγάζουν δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ μόνο τα ετήσια μισθώματα που καταβάλλονται για την ενοικίαση κτιρίων που στεγάζονται διάφορα δικαστήρια στον Πειραιά ανέρχονται σε 1.133.080,68 ευρώ.
Υπουργείο Οικονομικών
Οι υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης (κεντρική υπηρεσία) πλήρωσαν 6.200.978 ευρώ για μισθώματα. Οι ενοικιάσεις των κτιρίων για τις λειτουργίες των ελεγκτικών κέντρων σε όλη τη χώρα κόστισαν 1.580.070 ευρώ, ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στοίχισε 342.856 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη στέγαση των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτή ανήλθε σε 2.122.527 ευρώ, ενώ τα μισθώματα των κτιρίων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κόστισαν 895.634 ευρώ. Τα ενοίκια του ΣΔΟΕ ανήλθαν σε 4.173.749 ευρώ!
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Το ΥΠΕΚΑ απλώνεται σε συνολικά 28 νοικιασμένα κτίρια. Το 2010 τα συνολικά ενοίκια ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, τα ενοίκια για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 25.574.266 ευρώ(!). Για την Πυροσβεστική δαπανήθηκαν 3.187.147 ευρώ.
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Για τα μισθώματα των κτιρίων των υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας δαπανήθηκαν 4.953.777 ευρώ, για τις υπηρεσίες των Δημόσιων και Συγχρηματοδοτούμενων Εργων 1.380.253 ευρώ και για τις αντίστοιχες του υπουργείου Μεταφορών 142.776 ευρώ.
Υπουργείο Υγείας
Σε περίπου 1 εκατ. ευρώ ανέρχονται ετησίως μόνον τα μισθώματα που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για υπηρεσίες που στεγάζονται σε γραφεία εκτός του κεντρικού κτιρίου (Αριστοτέλους 17). 301.000 ευρώ ήταν το συνολικό μίσθωμα το 2010 για δύο ορόφους επιφάνειας 2.000 τ.μ. στην Οδό Πειραιώς, όπου στεγάζεται το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Το ίδιο περίπου ποσό καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για δύο ακόμη ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας (Αχαρνών και Αριστοτέλους).