Σίγουρα, ο «γάμος» της Alpha Bank και της Eurobank , σηματοδοτεί το τέλος μίας μεγάλης περιόδου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δύο αμιγώς ελληνικών συμφερόντων τράπεζες που «σημάδεψαν» το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία σαράντα χρόνια με τις στρατηγικές επιλογές τους και οι οποίες συνέβαλλαν στην αλλαγή του τραπεζικού συστήματος σύντομα θα πάψουν να υπάρχουν και στην θέση τους παίρνει ένα καινούργιο τραπεζικό σχήμα του οποίου είναι άγνωστη τόσο η φιλοσοφία όσο και ο προσανατολισμός. Και οι δύο τράπεζες εισήγαγαν –η κάθε μία από την πλευρά της-νέα δεδομένα στην ελληνική τραπεζική ζωή.
Η Alpha Bank, ήταν η πρώτη η οποία προσπάθησε να αποβάλλει τον ελληνοκεντρικό μετοχικό της χαρακτήρα εισάγοντας από την δεκαετία του ’70 την συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στο μετοχολόγιο της. Η ίδια τράπεζα στην διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ήλθε αντιμέτωπη με την φυγή του ξένου επενδυτή αλλά και με μία ιδιαίτερης σφοδρότητας αντιπαράθεση με το συνδικάτο της . Και από τις δύο συγκρούσεις κατάφερε να βγει αλώβητη , προβάλλοντας στην συνέχεια το προφίλ της ευέλικτης ιδιωτικής τράπεζας , μία στρατηγική επιλογή πάνω στην οποία οφείλει την ύπαρξη της η Eurobank.
Η δεύτερη θέλοντας να σπάσει την ηγεμονία της , έβαλε στην ελληνική τραπεζική πρακτική την στρατηγική της γρήγορης επέκτασης μέσω αλλεπάλληλων εξαγορών. Στη πορεία αυτή οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ήλθαν σε αντιπαράθεση καθώς μετά από ένα ράλι εξαγορών από την πλευρά της Eurobank η αποκορύφωση του οποίου ήταν η –τότε-Τράπεζα Εργασίας, η προοπτική μίας επιθετικής κίνησης εναντίον της Alpha, εμφανίζονταν όχι μόνο ως πιθανή αλλά ως δεδομένη. Χρειάστηκε , τότε, η παρέμβαση του επικεφαλής της Alpha, ο οποίος έκανε σαφές ότι σε μία τέτοια κίνηση θα απαντούσε με βοήθεια από το εξωτερικό. Κοντολογίς έκανε γνωστό , ότι σε καμία περίπτωση ο γάμος τραπεζικών οικογενειών Λάτση και Κωστόπουλου δεν ήταν επιθυμητός. Από τότε μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, κύλησε πολύ νερό στο μύλο της τραπεζικής αγοράς.
Δυο παρολίγον «γάμοι» της Εθνικής με την Alpha διαλύθηκαν στο παρά πέντε. Ο πρώτος μάλιστα είχε προκαλέσει εμφύλιο στην Alpha , με όλα τα ανώτατα στελέχη της εκτός του κ. Κωστόπουλου να εναντιώνονται σε μία τέτοια προοπτική. Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν εναντιωθεί ήταν και ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , ο κ. Γ.Προβόπουλος, ο οποίος ήταν ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου. Τότε , ο μακαρίτης Καρατζάς είχε στο επιτελείο του , ως υποδιοικητή τον κ. Α. Ταμβακάκη . Σχεδόν, μία δεκαετία αργότερα ο Ταμβακάκης , διοικητής πλέον της ΕΤΕ και στενός προσωπικός φίλος του κ. Γ.Παπανδρέου προσπάθησε να επιχειρήσει πάλι το «πάντρεμα» αλλά αυτή τη φορά βρήκε αντίθετο το σύνολο της ηγεσίας της Alpha. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά έκαναν λόγο για την γέφυρα που είχε στηθεί ανάμεσα στον κ. Ταμβακάκη και το Κατάρ. Ήταν, η πρώτη φορά, που –έστω και σε επίπεδο φημών- εμφανίζονται στο τραπεζικό προσκήνιο οι πλούσιοι σεΐχηδες καθώς η μέχρι τότε παρουσία τους περιορίζονταν στην φυγή τους από τον Αστακό. Εκεί , ένα κονσόρτσιουμ ελληνικών τραπεζών με επικεφαλής την Alpha , είχε ζωτικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Ένα χρόνο αργότερα , οι σεΐχηδες εμφανίστηκαν εκ νέου στο προσκήνιο με την υπόθεση του Ελληνικού έχοντας μάλιστα ως συνομιλητή ένα άλλο πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου, τον κ. Παμπούκη , ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση. Οι πληροφορίες για την εμπλοκή τους στην ελληνική οικονομία , εμφάνιζαν τους άραβες να προωθούν πέραν του Ελληνικού ένα γενικότερο σχέδιο εισχώρησης στον ελληνικό οικονομικό χώρο χωρίς όμως να γίνονται γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Στο μεταξύ όμως , ενίσχυαν την μετοχική τους παρουσία στην Alpha, ενώ στην Eurobank , ήδη ήταν πρόεδρος -μη Εκτελεστικός- ο κ. Ε. Χριστοδούλου, παλιός διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με υποδιοικητή , τότε , τον κ. Προβόπουλο. Μάλιστα, στην τραπεζική αγορά ήταν γνωστό ότι οι κ.κ. Χριστοδούλου και Κωστόπουλος ήταν συνομιλητές καθώς , υπήρχε κατανόηση και αλληλοεκτίμηση. Μία άλλη σύμπτωση; Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 , ο κ. Χριστοδούλου ήταν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας μέχρι την εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ , το 1981.
Οι συμπτώσεις , τα κοινά σημεία και η επανάληψη των ίδιων προσώπων σε αυτή την ιστορία είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Ίσως , επειδή όπως λένε κάποιοι, η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο χωριό. Μπορεί όμως για πολλούς η ερμηνεία αυτή να μη είναι τόσο ικανοποιητική …