Στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες κατακυρώσεις διαγωνισμών του Κτηματολογίου, που θα «ξεμπλοκάρουν» το τεράστιο αυτό έργο, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Κτηματολογίου, εκτιμώντας πως εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση για τη δημιουργία των δύο μόνιμων, Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων, στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμέσως επόμενοι δήμοι που αναμένεται να «τρέξει» η συλλογή δηλώσεων είναι το υπόλοιπο των νομών Κοζάνης και Αργολίδας, προκειμένου να συμμετάσχουν όσοι δεν περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη γενιά κτηματογράφησης. Πρόκειται συνολικά για 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων, 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών και ένα μεγάλο μέρος του νομού Κοζάνης.
Μέσα από το εθνικό πρόγραμμα Κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 560 εκατ. ευρώ, θα καταγραφεί, θα αξιοποιηθεί και θα διασφαλιστεί το περίπου 65% της έκτασης της χώρας, ώστε να έρθει να προστεθεί το υπόλοιπο 35%, που είναι υπό κτηματογράφηση. Ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται πάνω από 800 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2020, χρονιά ολοκλήρωσης του έργου, μέσω του οποίου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίες. «Ενοποιούμε τα πληροφοριακά συστήματα όλης της δημόσιας διοίκησης, από το κτηματολόγιο, την πολεοδομία και τα δάση, μέχρι τα σχέδια πόλης και τον ορυκτό πλούτο», επισημαίνει ο Γ. Μανιάτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η δουλειά που επίκειται να γίνει είναι «τουλάχιστον δεκαπλάσια όλης αυτής που έχει γίνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες». Σήμερα όλα τα ακίνητα των ιδιωτών και του Δημοσίου καταγράφονται στα περίπου 400 υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Μανιάτη, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ πριν από το 2020, από τα 400 αυτά υποθηκοφυλακεία θα οδεύσουμε σε μόλις 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία».
Πάντως, ήδη, υπάρχει δυνατότητα θέασης των τελικών στοιχείων κτηματογράφησης σε 16 περιοχές στη διαδικτυακή πλατφόρμα (www.ktimatologio.gr). Πρόκειται για δέκα πρωτεύουσες νομών και έξι πόλεις της Θεσσαλονίκης, οι οποίες είναι: Λάρισα, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθος, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Ζάκυνθος, Πύργος και Αμπελόκηποι, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Νέα Μαγνησία-Διαβατά. Σκοπός της υπηρεσίας, είναι η ενημέρωση των δικαιούχων για την τελική καταγραφή του ακινήτου τους, όπως είχε τη στιγμή λήξης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου, μετά την ανάρτηση και την αναμόρφωση των στοιχείων με τα αποτελέσματα των ενστάσεων/αιτήσεων διόρθωσης. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί στη ψηφιακή πλατφόρμα να αναζητήσει στοιχεία όπως το απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου και το απόσπασμα χάρτη, στον οποίο είναι οριοθετημένο το ακίνητο, όπου και αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου του ακινήτου.