Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι θέσεις για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Στις 15 Ιουνίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, θα εορτασθεί στην Πλατεία Συντάγματος για 4η συνεχόμενη φορά η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεων. Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν το περίπτερο της για να στηρίξουν την προσπάθεια ανάπτυξης του ανεξάντλητου ανανεώσιμου φυσικού πόρου του ανέμου που διαθέτει πλούσιο η πατρίδα μας.
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου, ενόψει των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Νέος νόμος Α.Π.Ε.: Ο νέος νόμος 3851/2010, που αφορά την ανάπτυξη των Α.Π.Ε., θεσπίστηκε  μετά από μακρά διαβούλευση. Έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία και τη γνώση του κλάδου και έτσι αντιμετωπίζει πολλά από τα γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα της ανάπτυξης.
Στα θετικά του νόμου καταγράφονται ενδεικτικά η μεταφορά της αρμοδιότητας για την έκδοση της άδειας παραγωγής από τον Υπουργό στη Ρ.Α.Ε., και η ενσωμάτωση της διαδικασίας προπεριβαλλοντικής αδειοδότησης στη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στο μισό του χρόνου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων, από 5-7 έτη που είναι σήμερα σε 2,5-3 έτη.
Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος υπουργικών αποφάσεων που πρέπει να εκδοθούν ή να τροποποιηθούν προκειμένου ο νέος νόμος να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εκδοθούν άμεσα, όχι μόνο λόγω του πλήθους τους, αλλά και γιατί είναι κρίσιμες για να ερμηνεύσουν σημεία του νόμου που επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις. Ο νόμος –όπως κάθε νόμος- κρύβει «αστερίσκους» από την ερμηνεία των οποίων εξαρτάται η αποτελεσματικότητά του.
-Χρηματοοικονομικό περιβάλλον και τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας: O νέος νόμος εξορθολόγησε σημαντικά τις τιμές Α.Π.Ε.. Παρά το γεγονός ότι έχει διατηρήσει ίδιες τις βασικές τιμές για τα χερσαία αιολικά και τα αιολικά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, προβλέπει νέες δυνατότητες για αναπροσαρμογή των τιμών ώστε να γίνονται βιώσιμα αιολικά έργα που μέχρι τώρα δεν ήταν βιώσιμα.
Ωστόσο, γεγονός είναι ότι το συνολικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον έχει γίνει δυσμενέστερο και έτσι οι τελικές αποδόσεις των επενδύσεων είναι πλέον μειωμένες
Επομένως πρέπει:
Πρώτον: να αρθεί άμεσα η αβεβαιότητα με τον Αναπτυξιακό Νόμο. Να διευκρινισθεί αν θα υπάρχουν τελικά επιδοτήσεις για έργα Α.Π.Ε. και σε ποιο ποσοστό θα αντιστοιχούν, και
Δεύτερον: να προωθηθεί η ανάπτυξη έργων σε περιοχές με χαμηλό αιολικό δυναμικό όπως τώρα προβλέπει ο νέος νόμος (προκειμένου να επιτευχθεί διασπορά των εγκαταστάσεων προς όφελος της ευστάθειας του συστήματος, άμεση αξιοποίηση διαθέσιμων μη κορεσμένων δικτύων, ανάπτυξη σε περιοχές χωρίς υπέρ-συσσώρευση αιτήσεων),
-Τέλος Α.Π.Ε.: Η αύξηση του λεγόμενου τέλους Α.Π.Ε. σε 5,6 Eυρώ/MWh αν ισχύσει για τους οικιακούς καταναλωτές, σημαίνει μια συνολική επιβάρυνση για το μέσο νοικοκυριό 15 -20 Ευρώ το έτος. Το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που θα προκύψει λόγω του κόστους εκπομπών CO2 από το 2013 και μετά εκτιμάται ότι ισοδυναμεί σε αύξηση τουλάχιστον 25%-30% των τιμολογίων. Πρέπει  επομένως να γίνει σαφές στο πολιτικό δυναμικό της χώρας, ότι το κόστος του CO2 είναι λεφτά που θα πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής όσο η χώρα συνεχίζει να στηρίζεται μόνο στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Τα ποσά αυτά, που ούτως ή άλλως θα επιβαρυνθεί ο πολίτης, είναι στο χέρι του Κράτους να τα επενδύσει μέσω του τέλους Α.Π.Ε. σε ανάπτυξη και καθαρό περιβάλλον.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki