Την πρώτη του συνεδρίαση, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη, πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, το ανασυγκροτημένο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο Υφυπουργός στην εισήγησή του έθεσε το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις βάσει των οποίων θα λειτουργήσει το ανώτατο αυτό όργανο, το οποίο, όπως είπε "δεν θα επιλαμβάνεται επί πάντων, αλλά σε αυτό θα παραπέμπονται μεγάλης σημασίας θέματα, που χρειάζονται πράγματι μία απόφαση η οποία να είναι αντικειμενική. Πρόκειται για ένα όργανο προγραμματισμού, το οποίο θα καταλήγει και θα εισηγείται στην πολιτική ηγεσία, η οποία εν συνεχεία θα νομοθετεί". Εξάλλου, επισήμανε ότι "η Πολιτεία έχει χρέος να πηγαίνει πέρα από όλα και να μην είναι παρατηρητής", ενώ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη "να σωθεί αυτό που επί 2,5 χιλιάδες χρόνια υπήρχε". Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε επίσης ότι η εκπόνηση των αρχιτεκτονικών μελετών θα πρέπει να γίνεται από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους αρχιτέκτονες.
Του Συμβουλίου προεδρεύει ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημ. Χαλκιώτης, ο οποίος επισήμανε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου είναι "να χαράσσει τις γενικές κατευθύνσεις προς τις Υπηρεσίες της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, να εισηγείται και να γνωμοδοτεί επί θεμάτων προστασίας του τοπίου και προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς".
Παράλληλα, το ΚΕΣΑΤΟ θα αποφαίνεται επί μεγίστων θεμάτων τοπίου, αρχιτεκτονικής ως όργανο κατευθύνσεων στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στο Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης, ως ειδικοί εμπειρογνώμονες, καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στους τομείς αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και αρχαιολόγοι.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία όσον αφορά στα ζητήματα αρχιτεκτονικής και προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στην πολιτισμική και περιβαλλοντική διάσταση του προβλήματος της καταστρατήγησης των όρων δόμησης και προτείνοντας στρατηγικές για την αντιμετώπισή του. Υπογράμμισαν δε τη σημασία της λειτουργίας του οργάνου για την ανάταξη και πρόληψη των προβλημάτων που εντοπίζονται.