Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα έχει αντίπαλο το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς υπάρχουν τρεις περιπτώσεις που κρύβουν συνταγματικές παγίδες. Η πιο δύσκολη κατηγορία περιλαμβάνει αυθαίρετα αλλά και οικοδομές με άδεια που έχουν κατασκευαστεί σε δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προωθηθεί πακέτο με τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε «καθαρές» περιοχές αλλά χωρίς οικοδομική άδεια. Υπολογίζεται ότι το 30% των περίπου ενός εκατομμυρίου παράνομων κτιρίων έχουν κατασκευαστεί σε δημόσια, κυρίως καμένη δασική, γη και σε μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα, που δεν έχουν δικαίωμα δόμησης. Η νέα ρύθμιση, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, στηρίζεται στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, ώστε να γίνει ανεκτή από το ΣτΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τον νέο θεσμό της «τράπεζας γης», που θα λειτουργεί ανά καλλικρατικό δήμο και θα εξασφαλίζει το αντιστάθμισμα της οικολογικής υποβάθμισης. Θα αγοράζεται με τα πρόστιμα που θα καταβάλλουν οι αυθαιρετούχοι και, σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη δημόσια γη στον δήμο, τα έσοδα θα διατίθενται για έργα ανάπτυξης πρασίνου.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει παλιές εκκρεμότητες. Θα ανοίξουν οι φάκελοι για όλα τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί κατά καιρούς και στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν έχουν ελεγχθεί από τις πολεοδομίες και δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα πρόστιμα.
Για την τρίτη κατηγορία οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος θα έχουν «άρωμα» ημιυπαίθριων, που αποδείχθηκαν χρυσοφόρος όρνιθα για τα δημόσια ταμεία. Εως τώρα έχουν εξασφαλίσει για το νεοσύστατο «Πράσινο Ταμείο» πάνω από 600 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται να φθάσουν το ένα δισ. ως το τέλος του χρόνου, ενώ στον δημόσιο κορβανά έχουν κατατεθεί ως παράβολα πάνω από 190 εκατ. ευρώ.
Οι νέες ρυθμίσεις θα καλύπτουν και τις τρεις ενότητες και θα προβλέπουν:
*Μείωση των προστίμων, που ειδικά για όσα χτίστηκαν μετά την 1/1/2004 είναι εξοντωτικά και δεν καταλογίζονται στην πράξη.
*Μεταβίβαση ακινήτων, μέσω γονικών παροχών, δωρεών, αγοραπωλησιών κ.λπ.
*Εξαίρεση όλων των παράνομων κτισμάτων από αναδρομικές οφειλές στο ΙΚΑ, τους δήμους και τα άλλα ταμεία. Οι τακτοποιημένοι χώροι θα λαμβάνονται υπόψη στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στα τεκμήρια διαβίωσης.