Την επαναχρησιμοποίηση του νερού που προκύπτει από την επεξεργασία λυμάτων στην Ψυττάλεια και σε βιολογικούς καθαρισμούς προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιμετώπισης του κινδύνου λειψυδρίας. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αττική μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται μέχρι 100.000 κυβικά μέτρα νερού, σε δράσεις που προφανώς δεν θα έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία (π.χ. άρδευση).
Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
-Προωθείται και η επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, μετά από κατάλληλη επεξεργασία λυμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και υπό τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς μέχρι τώρα στην Ελλάδα οι δυνατότητες ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων δεν έχουν αξιοποιηθεί.
-Έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί η επεξεργασία Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θεσπίζει όρους και τα μέτρα για ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων. Η έκδοση της ΚΥΑ, που αναμένεται εντός των επόμενων δύο μηνών, αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για την προώθηση έργων επαναχρησιμοποίησης στη χώρα.
- Έχουν εξασφαλισθεί πόροι, από το ΕΠΠΕΡΑΑ για δράσεις επαναχρησιμοποίησης. Ειδικότερα για το λεκανοπέδιο της Αττικής, αξιοποιώντας τις μελέτες που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί, το ΥΠΕΚΑ έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την ανάκτηση και αξιοποίηση για άρδευση, αστικές και βιομηχανικές χρήσεις 80.000-100.000 m3/ημέρα, από τους υφιστάμενους και υπό κατασκευή βιολογικούς καθαρισμούς της περιοχής.
-Άμεσα, με πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ, προωθεί την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση περίπου 20.000 m3/ημέρα από την Ψυττάλεια. Η δράση περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας μέρους των δευτεροβάθμιων εκροών του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και της υποδομής για τη μεταφορά και διανομή του ανακτημένου νερού στη Σαλαμίνα και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για άρδευση και αστικό πράσινο, ενώ εξετάζεται και η σκοπιμότητα διοχέτευσης μέρους του ανακτημένου νερού στο Ποικίλο Όρος. Η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και η δημοπράτηση των έργων αναμένονται εντός του 2010, με στόχο την ολοκλήρωση των έργων στα μέσα του 2012.