ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ
Προωθείται η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Αθήνας με την «Ανάπλαση - Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας» με στόχο την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του Έργου εντός του 2010.
Η ΕΑΧΑ Α.Ε. προκηρύσσει την εκπόνηση μελέτης «Ανάπλαση - Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας». Με την υλοποίηση του έργου αυτού επιτυγχάνεται:
Το έργο είναι ενδεικτικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ και εντάσσεται για χρηματοδότηση στα ΠΕΠ Αττικής.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
Στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Δημαρχείο της πόλης βρίσκεται η πιο βεβαρημένη ίσως περιοχή όσον αφορά θέματα χρήσεων γης, στέγασης μεταναστών, διατηρητέων κτηρίων υπό εγκατάλειψη και αρχομένων φαινομένων γκετοποίησης.
Η πολύ προβληματική αυτή περιοχή αποτελούσε πυρήνα του νέου κέντρου της πόλης τον 19ου αιώνα. Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση, με επαγγελματικά κτίρια μεγάλου όγκου και καθαρά χρηστικό χαρακτήρα, έχει διαμορφώσει την εικόνα του χώρου.
Σήμερα, η κρίση και η έξοδος των επιχειρήσεων και της κατοικίας έχουν αφήσει εκτεταμένα κενά, τα οποία αξιοποιούνται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα για τη στέγαση ξένων και ανοίκειων λειτουργιών που προσελκύει ο κόμβος επικοινωνίας και ανταλλαγών της Ομόνοιας. Οι στόχοι αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου απαιτούν έργα:
- για αναβάθμιση της φυσιογνωμίας και δομής του με ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας της περιοχής,
- για βελτίωση του δημόσιου χώρου με διάθεση χώρων κυκλοφορίας των πεζών
Προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού και της Πλατείας Θεάτρου και της οδού Διπλάρη (ενός μικρού δρόμου χωρίς κίνηση, κάθετο στην οδό Θεάτρου). Οι πεζοδρομήσεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά την κυκλοφορία και θα αφαιρέσουν έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοδρόμων στο εσωτερικό της περιοχής, που θα συνδυαστεί με υπάρχοντα δίκτυα πεζοδρόμων και οδών, σε συνδυασμό με επεμβάσεις σε επιλεγμένες Στοές.
Το ΥΠΕΚΑ προωθεί Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου αλλά και την μετατροπή οδών που καταλήγουν σε αυτήν (και που δεν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας ή στάθμευσης περιοίκων) σε έναν πεζοδρομημένο χώρο με αυξημένες επιφάνειες πρασίνου, βιοκλιματική προσέγγιση και με διαφορετική λειτουργία.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον άξονα της οδού Μενάνδρου που ενώνει την Πλατεία Θεάτρου με τη νέα Πλατεία που θα δημιουργηθεί από τον Δήμο Αθηναίων στο κτήριο του ΝΑΤ, στη συμβολή με την οδό Ξούθου.
Παράλληλα θα αναζητηθούν προτάσεις για την βελτίωση της εικόνας της πόλης με προτάσεις για τις όψεις των κτηρίων που περιβάλλουν την Πλατεία και τις οδούς.
Ο νέος δημόσιος χώρος θα δώσει το στίγμα του για την ευρύτερη περιοχή αυτού του κέντρου της πόλης, που με την δραστήρια συμμετοχή κατοίκων, εμπόρων αλλά και άλλων επιχειρηματιών πρέπει να καταστεί ζωντανός όλο το 24ωρο και φιλικός τόσο στον κάτοικο όσο και στον επισκέπτη.