Το ποσοστό των νοικοκυριών με ακίνητο αγγίζει το 80% και το μέγεθος αυτό φάνηκε να εξυπηρετεί τη «συνταγή» των οικονομικών επιτελείων-που υπαγορεύθηκε από την τρόικα από το 2010 έως σήμερα - για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης με στόχο την άμεση άντληση εσόδων. Έτσι, οι φόροι στην περιουσία εκτοξεύθηκαν από το 1,17 δισ. ευρώ το 2011, σε 2,75 δισ. το 2012 και προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω, περίπου στα 4,15 δισ. (μέσω του νέου ενιαίου φόρου) τη φετινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Οκτώβριο του 2010 δεν επιβλήθηκαν στα ακίνητα ένας ή δύο νέοι φόροι, αλλά 10 άμεσες, έμμεσες φορο-επιβαρύνσεις και χαράτσια !
Τα αποτελέσματα είναι ορατα : Στην Ελλάδα, ο κλάδος των κατασκευών συμμετείχε στο ΑΕΠ-το 2010- με 4,8% και η κατάρρευσή του οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Πλέον, για να φτάσει η σημερινή ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο επίπεδο του έτους 2005, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 254%.
Παράλληλα, τα «κόκκινα δάνεια» υπολογίζονται σε περίπου 70 δισ. ευρώ, μέγεθος που προκαλεί πονοκέφαλο στις τράπεζες και κρατά τους «κρουνούς» του τραπεζικού δανεισμού κλειστούς. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, όσο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός τόσο δυσκολότερο είναι να απορροφηθεί το απόθεμα των περίπου 250.000 απούλητων κατοικιών και συνεπώς η αγορά ακινήτων να ανακάμψει. Και η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα δικών σας επιλογών και όχι των κακοπληρωτών.
Κύριε Στουρνάρα , πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζετε ως κακοπληρωτές ανθρώπους που έμειναν άνεργοι ή αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους επειδή εσείς εφαρμόσατε συγκεκριμένες πολιτικές; Αυτό κύριοι της Κυβέρνησης δεν είναι εμπαιγμός είναι ύβρις.