Η ανακίνηση του επίμαχου ζητήματος του "ξεπαγώματος" των κατασχέσεων των κατοικιών για χρέη προς τις τράπεζες από τον προσεχή Σεπτέμβριο και με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένος στο νέο καθεστώς (πιθανότατα από 1ης Ιανουαρίου 2014) ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών καθιστά επισφαλή την επίτευξη των φοροεισπρακτικών στόχων του υπουργείου Οικονομικών. Φόβοι ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν κατά προτεραιότητα τις τράπεζες αντί για την εφορία για να μην χάσουν τα σπίτια τους Δεδομένου ότι μέσα σε μόλις 5 μήνες, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο, οι δημοσιονομικές αρχές ευελπιστούν σε είσπραξη φόρων εισοδήματος ποσού 7,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέσο μηνιαίο ρυθμό ενίσχυσης των ταμείων του κράτους με 1,25 δισ. ευρώ από τον φόρο, όπως αυτός θα προκύψει από τις εφετινές δηλώσεις, η προοπτική να χάσει ένας φορολογούμενος το σπίτι του θα μεταβάλει -όπως είναι ευνόητο- και τις επιλογές του ως προς το ποια οφειλή θα πληρώσει κατά προτεραιότητα. Λόγω δε της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας, των λουκέτων και εν γένει των παρενεργειών της μνημονιακής πολιτικής, δεν τίθεται καν ζήτημα "προτεραιότητας"...
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φοροεισπρακτικό δόγμα των προηγούμενων ετών, που συνοψιζόταν στο "πρώτα η πληρωμή των φόρων και αν περισσέψει εισόδημα, τότε και αποπληρωμή και των τραπεζικών δανείων", αναιρείται εκ των πραγμάτων. Πλέον, μπροστά στον κίνδυνο να χάσει ο οικογενειάρχης το σπίτι του, ενδεχομένως να προτιμήσει να πληρώσει πρώτα την τράπεζα και -εάν και εφόσον του περισσέψουν χρήματα- να πληρώσει και την εφορία. Βέβαια, κατασχέσεις μπορεί να κάνει και η εφορία, με τη διαφορά όμως ότι η τράπεζα δεν έχει να υποστεί "πολιτικό κόστος"... Ας σημειωθεί, ότι πέρυσι, τέτοιες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν σχέδιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 6 -ή και σε 7 για κάποιους- μηνιαίες δόσεις, για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω της φοροδοτικής αδυναμίας πολλών νοικοκυριών. Δεύτερον, λόγω της παράτασης που πήρε η περίοδος υποβολής των δηλώσεων ως συνέπεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Όταν ανακοίνωνε δε το υπουργείο Οικονομικών, αρχές Αυγούστου πέρυσι, ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2013 (ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον εφετινό προϋπολογισμό), έδινε την ευχέρεια σε φορολογούμενους που έλαβαν εκκαθαριστικό και πλήρωσαν την πρώτη δόση έως τις 30 Ιουνίου 2012 να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη είχε καταβληθεί στις 31 Αυγούστου.
Εφέτος, η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς στον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτίθενται ακόμη ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος από το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, και από τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Και όλα αυτά, μαζί με μεγαλύτερη από πέρυσι φτώχεια και ανεργία και ενώ ο ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, τότε η αποπληρωμή γίνεται σε τρεις δόσεις, ενώ αν βεβαιωθεί τον Οκτώβριο, θα πληρωθεί εφάπαξ ώς τον Δεκέμβριο. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται και οι τράπεζες οι οποίες άρχισαν ήδη να δiαφημίζουν δανειακά προϊόντα (π.χ. κάρτες) για να μπορέσoυν να πληρώσουν την εφορία οι φορολογούμενοι. Σε κάθε περίπτωση, έρχεται για εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά μια ιδιαίτερα ζοφερή περίοδος.