Την αγορα κατοικίας του ευρωπαϊκού Νότου εποφθαλμιά το Βερολίνο. Μόνο τυχαίες και συμπτωματικές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν οι όλο και συχνότερες αναφορές Γερμανών αξιωματούχων πως το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι πολύ υψηλό στις χώρες της περιφέρειας και ότι στην Ισπανία φτάνει το 83% ή το 70% στην Ιταλία. Οταν το Βερολίνο βάζει ένα στόχο, αργά αλλά μεθοδικά, ενίοτε «εκβιαστικά» μέσω των δεσμών χρέους/εξάρτησης που έχει δημιουργήσει με τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, τον πετυχαίνει. Το «πρόβλημα» με τη χώρα μας είναι πως διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, καθώς υπολογίζεται στο 92% - ποσοστό εξωφρενικό για την αυστηρή ψυχοσύνθεση των Γερμανών. Από αυτή την άποψη, όσοι θεωρούν άσχετες τις πιέσεις των δανειστών για την υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης της κατάσχεσης ακόμη και της πρώτης κατηγορίας (...βρε αθεόφοβοι) πλανώνται πλάνην οικτράν. Ή εξυπηρετούν ίδια ή αλλότρια συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο πως οι δανειστές (δηλαδή οι Γερμανοί), που επέβαλαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά (στην ιστορία της... αλληλέγγυας Ε.Ε.) το «κούρεμα» κρατικών ομολόγων (μιας από τις πλέον ασφαλείς επενδύσεις μέχρι τότε), διεύρυναν τη στόχευσή τους μέσω του κυπριακού bail-in στις ιδιωτικές καταθέσεις και προετοιμάζουν πλέον τη γερμανική κοινή γνώμη για την «επίθεσή» τους στην ακίνητη περιουσία των χωρών του Νότου. Ηδη οι ισπανικές τράπεζες εκποιούν όχι μόνο ιδιωτικές κατοικίες, αλλά και πολυτελέστατα τουριστικά συγκροτήματα στην καταλανική Costa del Sol.
Προειδοποιητικά άρθρα και αναλύσεις για την Ιταλία βλέπουν όλο και συχνότερα το φως της δημοσιότητας, ενώ για την ελληνική αγορά θεωρείται τελειωμένη υπόθεση η ενεργοποίηση της διαδικασίας κατασχέσεων από τις αρχές του 2014. Ειδικότερα, στην ελληνική αγορά η μεθόδευση είναι πλέον εξόφθαλμη. Εχοντας επιβαρύνει ήδη -και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο- το ακίνητο, ακόμη και την πρώτη κατοικία, με φόρους δυσανάλογα υψηλούς, καθιστούν πολύ δύσκολη την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, ο ευτελισμός της αξίας της σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα χαράτσια υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να εκποιήσουν την περιουσία τους σε όλο και χαμηλότερες τιμές. Αμφιβάλλει κανείς πως σε εύθετο χρόνο, μέσω του απόλυτου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» από κεφαλαιουχικά σχήματα (των Γερμανών, Ολλανδών κ.ά.), θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια ακινήτων;
Το επόμενο στάδιο αυτής της εξέλιξης θα είναι οι πρώτες «επιθετικές» κατασχέσεις. Οι Γερμανοί (τα think tanks τους, οι πολιτικοί τους, τα λαϊκίστικα ΜΜΕ τους) θεωρούν πως οι υπόλοιποι λαοί έχουν απαράδεκτα υψηλά επίπεδα διαβίωσης. Γι' αυτό, όποιος γνωρίζει τη γερμανική νοοτροπία ανησυχεί ήδη.