Οι περισσότεροι θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχει σκάσει πλέον η φούσκα των ακινήτων με αποτέλεσμα η ακίνητη περιουσία απο το 2008 μέχρι σήμερα να έχει χάσει τουλάχιστον το 1/4 της αξίας της. Τι είναι όμως φούσκα και τι σχέση έχει με την "ελληνική περιπέτεια". Σύμφωνα με τους οικονομολόγους ως "φούσκα" μπορεί να χαρακτηριστεί η απότομη αύξηση στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου, η οποία έχει διάρκεια, δημιουργώντας προσδοκίες για συνέχιση της περαιτέρω ανόδου των τιμών του προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο νέους επενδυτές. Φούσκες μπορούμε να παρατηρήσουμε στις μετοχές , στα ακίνητα ή τα εμπορεύματα (χρυσός, πετρέλαιο κ.ά.). Οι φούσκες στην αγορά ακινήτων στην διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών ήταν σε :
Ιαπωνία (1989)
Η.Π.Α. (2003-2007)
Ινδία (2005)
Βρετανία (2006)
Ιρλανδία (2006)
Ισπανία (2006) Ø Κίνα (2007)
Ρουμανία (2008)
Αυστραλία (2009)
Στην Ιαπωνία κατα το αποκορύφωμα της ραγδαίας οικονομικής ανόδου, η γη γύρω από το Αυτοκρατορικό Ανάκτορο του Τόκιο –συνολικά μερικές εκατοντάδες στρέμματα- είχε, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αγοραία αξία ίση με όλα τα ακίνητα της Καλιφόρνια». Οι τιμές των ακινήτων είχαν εκτιναχθεί το 1989 στο Τόκιο, κοστίζοντας πάνω από ¥30 εκατομμύρια (περίπου $215.000, σε τιμές 1989!) ανά τετραγωνικό μέτρο.
Και τι γίνεται όταν η "φούσκα" ξεφουσκώσει;Όταν η φούσκα «σκάσει», και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αρχίζουν να πέφτουν, τότε η πλειοψηφία των επενδυτών προσπαθεί να τα «ξεφορτωθεί» σε οποιαδήποτε τιμή, συμβάλλοντας με εντονότερο ρυθμό στην απαξίωση των τιμών τους με αποτέλεσμα η αγορά να καταρρεύσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αποκλίνουν πολύ πιο κάτω από τις «θεωρητικά δίκαιες» τιμές τους, μπορούν να δημιουργηθούν αρνητικές φούσκες.