Πλήγμα για την αγορά ακινήτων σε δεκάδες πόλεις της περιφέρειας αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας θα αποτελέσει το σχέδιο Αθηνα με το οποίο πολλά τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ καταργούνται ή συγχωνεύονται. Σύμφωνα με τις απόψεις στελεχών της αγοράς ακινήτων, η εφαρμογή του θα τροφοδοτήσει με χιλιάδες σπίτια το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών ενώ σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει σε μαζικές εκποιήσεις καταρχή κατοικιών και κατα δεύτερο επαγγελματικών χώρων.
ο πλήγμα θα είναι συντριπτικό για τις αγορές κατοικίας των πόλεων στις οποίες καταργούνται σχολές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χωρίς κανένα τμήμα ή σχολή θα μείνουν 12 πόλεις. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα. Αλλές πόλεις θα πληγούν αναλογικά λιγότερο αφού με τις συγχωνεύσεις θα περιοριστούν τα τμήματα που λειτουργούν σε αυτές και αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την αγορά κατοικίας αλλά και των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα με το “σχέδιο Αθηνά”, τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ το Αγρίνιο διατηρεί τους φοιτητές του.
Απο την άλλη πλευρά, στις πόλεις που θα υποδεχθούν τα νέα τμήματα τα προκληθούν συνθήκες υπερβάλλουσας ζήτησης με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές ενοικίων. Αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερες αγορές οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές. Για παράδειγμα στην όπου συρρικνώνεται το ΤΕΙ . Το τέταρτο σε μέγεθος ίδρυμα της χώρας, σε σχέση με το δυναμικό του σε φοιτητές και καθηγητές, χάνει 8 τμήματα τα οποία μεταφέρονται σε Φλώρινα και Σέρρες. Τα τμήματα Λογιστικής, Οχημάτων, Πληροφορικής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων μεταφέρονται στις Σέρρες, ενώ τα τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής πηγαίνουν στη Φλώρινα. Στα Ιόνια νησιά ,τΤο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, που είναι στο Αργοστόλι, το Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας που είναι στη Ζάκυνθο και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που είναι στο Ληξούρι πηγαίνουν στο Μεσολόγγι. Τα τμήματα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία πηγαίνουν στην Αρτα. Στο νομό Λασιθίου προβλέπεται η κατάργηση του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης που εδρεύει στην Ιεράπετρα