Μπορεί να ισχυρίζονται ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς, καθώς μέρα με τη μέρα όχι μόνο πέφτουν οι εμπορικές αξίες, αλλά γίνονται σχεδόν μηδενικές αγοραπωλησίες. Οι λιγοστές, ωστόσο, συναλλαγές που πραγματοποιούνται, δείχνουν ότι οι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις αγοραπωλησιών στην Αττική πραγματοποιούνται κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.Παρόλα αυτά στα συμβόλαια αναγράφονται οι αντικειμενικές σύμφωνα με τα κελεύσματα της νομοθεσίας. Δηλαδή στην αγορά επικρατει το χάος.
Αναφορικά με τα στοιχεία της ΤράπεζαςτηςΕλλάδος είναι πλήρως αναξιοπιστα αφού προέρχονται απο τις τράπεζες οι οποίες δεν καταγράφουν τιςπραγματικές αξίες αλλά τις τάσεις της αγοράς πουπροέρχονται απο τις εκτιμήσεις. Σε ποια λοιπόν στοιχεία θα εστιάσει η Επιτροπή ;
Το θετικό είναι ότι το νέο σύστημα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι πωλήσεις ακινήτων γίνονται κάτω από τις αντικειμενικές τιμές. Ειδικά για τα παλαιά ακίνητα η μείωση των τιμών μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%. Από την άλλη πλευρά, δεν θα λείψουν και αυξήσεις κυρίως σε περιοχές κατοικίας που απευθύνονται σε χαμηλά εισοδήματα αλλά και σε αγροτικές περιοχές όπου οι ισχύουσες αντικειμενικές ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -για λόγους κοινωνικής και μικροκομμάτικής πολιτικής. Οσον αφορά στα επαγγελματικά ακίνητα εκεί δεν υπάρχει η παραμικρή εικόνα για την διαμόρφωση των τιμών πέραν εκείνης που -ισχυρίζονται- ότι έχουν οι μεσίτες. Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιά επίπεδα γίνονται οι λιγοστές συμφωνίες και έτσι οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει μεγάλο περιθώριο αυθαιρεσίας.
Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει υποβάλει την εισήγησή της ώς τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο μεταβολών σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:
- Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
- Ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα επιβληθεί και θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδότησης και τον ΦΑΠ.
- Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.
- Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
- Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.
- Η κατάρτιση των συμβολαίων.
Ειδικά, πάντως, για τον φόρο μεταβίβασης στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μειωθούν οι επιβαρύνσεις εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Εάν βεβαίως μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές και οι υπολογισμός του φόρου μείνει ως έχει, τότε θα υπάρξει αυτόματη μείωση του φόρου μεταβίβασης. Σήμερα, σε κάθε πώληση παλαιού διαμερίσματος, παλαιάς μονοκατοικίας, οικοπέδου και αγροτεμαχίου επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστές 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της φορολογητέας αξίας και 10% για το πέραν των 20.000 ευρώ (υπερβάλλον) τμήμα της φορολογητέας αξίας. Σε περίπτωση μεταβίβασης πρώτης κατοικίας επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 10% στο τμήμα της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, το οποίο υπερβαίνει το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο, που ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από 2 πρώτα παιδιά του και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί από τρίτο και πάνω.