Υπερτριπλάσιους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, γεγονός που καθιστά επισφαλή, αν όχι ουσιαστικά αδύνατη την είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων από την πηγή αυτή. H φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων συνιστά σήμερα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Oι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα επιβάλλονται την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη καταγράψει πτώση 24% το 2012 σε σύγκριση με το 2008. Παράλληλα συνεχίζεται η πτώση των τιμών των ακινήτων σε μια αγορά στην οποία ουσιαστικά δεν υπάρχουν αγοραστές ειδικά για ακίνητα μεγάλης αξίας. «Είναι προφανές ότι με αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμη και εάν υπήρχαν αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα, εγχώριοι ή ξένοι, θα φρόντιζαν να εξαφανιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τονίζουν με έμφαση οι αναλυτές τράπεζας.
Φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 , 2011 και 2012 και θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να επιβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές όλοι αυτοί οι φόροι έρχονται σε μια μόνο χρονιά γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε να εισπράξει τους συγκεκριμένους φόρους τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αδυναμίας κατάλληλης προσαρμογής του περιουσιολογίου, με βάση το οποίο θα προσδιορίζονταν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το ΕΤΑΚ. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τους φόρους περιουσίας ήταν καταποντισμένα στα 429 εκατ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011 αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η επιβολή ενός έκτακτου ειδικού τέλους σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρεται το ΕΕΤΗΔΕ ήταν ουσιαστικά ο πρώτος φόρος περιουσίας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με αξιοσημείωτη επιτυχία καθώς εισπράχθηκαν από αυτόν περισσότερα από 740 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011 και περισσότερα από 2,75 δισ. ευρώ το 2012 παρά το ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι δήλωσαν αδυναμία πληρωμής του τέλους. Το οικονομικό επιτελείο προωθεί τώρα την εφαρμογή ενός Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα ακόμη και στα αγροτεμάχια και στα εκτός σχεδίου ακίνητα που έως σήμερα είναι αφορολόγητα. Ο νέος φόρος θα επιδιωχθεί να εισπραχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 με προσδοκόμενα ετήσια έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ.