Οι υψηλές τιμές του όζοντος, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα. Ο φωτοχημικός ρύπος του όζοντος έφτασε στη Γεωπονική (6/7/12) τα 223 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το όριο ενημέρωσης κοινού είναι τα 180 και επιβολής έκτακτων μέτρων τα 240. Η πόλη βράζει για μήνες ως αποτέλεσμα του φαινομένου των θερμικών νησίδων! Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε λέξη στην ομιλία του, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, πρόλαβε όμως, μέσα σε λίγες γραμμές, να βγάλει το γενικό πωλητήριο για έναν από τους σημαντικότερους αδόμητους χώρους στην Αθήνα, αλλά και για το παράλιο μέτωπο της πόλης συνολικά!
Η Αθήνα -με τον χαμηλότερο μέσο όρο τετραγωνικών μέτρων πρασίνου στην Ε.Ε. (λιγότερο από 3 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο)- πρέπει να «αξιοποιηθεί» και άλλο; Ποια είναι η πρωτεύουσα - μοντέλο για το επιτελείο της τρικομματικής συγκυβέρνησης και πώς σκέπτεται να μεταμορφώσει την Αθήνα όταν σκοπεύει να «αξιοποιήσει» με ρυθμούς fast track τους εναπομείναντες αναξιοποίητους χώρους;Τι σημαίνει ανάπτυξη στο «Ελληνικό»;
Εμπορικά κέντρα! Ρώτησε ο κ. Σαμαράς τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες του Αλίμου, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, αν αντέχουν τη δημιουργία εμπορικών κέντρων; Ας επισκεφθεί την αγορά στο Μαρούσι όπου θα δει τις ανοιχτές πληγές της, μεταξύ άλλων και από τη δημιουργία του Μall. Ξενοδοχεία! Ποσά ξενοδοχεία χρειάζεται η πόλη, που, οκτώ χρόνια μετά την τέλεση της Ολυμπιάδας, τα ξενοδοχεία κλείνουν το ένα μετά απ' το άλλο στο κέντρο της; Ιδιωτικά γραφεία - νέες κατοικίες!
Έχει ανάγκη η Αθήνα από νέες κατοικίες - γραφεία; Τα αναρίθμητα πωλητήρια, ακόμα και στις πιο οικονομικά εύρωστες περιοχές, δεν έγιναν αντιληπτά από το επιτελείο του κ. Σαμαρά που κάνει αυτές τις προτάσεις; Ο κατάλογος των προτάσεων που κατά καιρούς έχουν γίνει περιλαμβάνει και άλλα, όχι και τόσο χρήσιμα για την πρωτεύουσα, αλλά η έκταση του κειμένου δεν επιτρέπει εκτενέστερη αναφορά.
Ας λειτουργήσει πρώτα το μετρό, που παρέμενε «παγωμένο» εξ αιτίας της εμπλοκής του ελληνικού κράτους με τη Siemens ή καλύτερα των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με τη Siemens! Η μη λειτουργία των σταθμών του μετρό συνεπάγεται την μη εξυπηρέτηση 160.000 επιβατών ημερησίως. Μόλις ανοίξουν οι σταθμοί, θα υπάρξει εξοικονόμηση 320.000 ευρώ ημερησίως για το δημόσιο ταμείο, έκλυση 130 λιγότερων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα ημερησίως, έξι λιγότερα θανατηφόρα ατυχήματα και 110 λιγότεροι τραυματισμοί ετησίως (τα στοιχεία είναι από την εφημερίδα Καθημερινή).
Πρόταση! Η μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ τεκμηριώνει τη σημασία της δημιουργίας Πάρκου Πρασίνου και Κοινωφελών Χρήσεων για όλους τους πολίτες της Αθήνας στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική διέξοδος για ένα βιώσιμο Λεκανοπέδιο, που από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ζει με air condition. Να βγει, επιτέλους, ένας κανόνας, ειδικά για την Αθήνα, ότι δεν μπορεί να χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης αν δεν γκρεμίζεται ένα! Να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, να προχωρήσει η ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων! Χάνονται ετησίως υπέρογκα ποσά από τη μη προσαρμογή της πόλης στα νέα δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες, που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά τη φριχτή πραγματικότητα του καλοκαιριού! Οι επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υγεία και στην περιβαλλοντική κατάσταση του Λεκανοπεδίου η «αξιοποίηση» του Ελληνικού είναι πολύ πάνω από τα δισ. που θα εισπράξει ευκαιριακά η κυβέρνηση, ιδίως τώρα που οι αποτιμήσεις είναι στο ναδίρ εξ αιτίας της κρίσης. Το Ελληνικό και οι άλλοι αδόμητοι χώροι στην Αθήνα είναι σαν τον Παρθενώνα. Δεν πωλούνται!
ΠΗΓΗ: Αυγή