Από το χειμώνα του 2009 μέχρι σήμερα οι έλληνες ζούν σε περιβάλλον τρόμου και ανασφάλειας. Η οικοδομή και η αγορά ακινήτων μάλιστα είναι εκείνη η οποία έχει πληρώσει το βαρύ λογαριασμό της κρίσης χρέους καθώς η Κυβέρνηση Παπανδρέου την αντιμετώπισε λές και ήταν η αιτία όλων των δεινών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται και που αφορούν στην αγορά κατοικίας ήταν απαραίτητα για να σωθεί η Ελλάδα από την χρεωκοπία. Όμως αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ένας απλός άνθρωπος είναι αν η σωτηρία της Ελλάδας απαιτεί την καταστροφή της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής. Από το Οκτώβριο 2009 μέχρι σήμερα ο λογαριασμός που έχει καταβάλλει η οικοδομή και η αγορά ακινήτων γενικότερα είναι τεράστιος. Οι αριθμοί είναι η καλύτερη απόδειξη:
-Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009 , είχαν εκδοθεί 46.397 άδειες που αντιπροσώπευαν οικοδομές συνολικού εμβαδού 10.000.000 τμ και συνολικού όγκου 40.000.000 κυβικών μέτρων. Το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 , ο αριθμός των αδειών ήταν 29.292 που αντιπροσώπευαν 4.988.000 τ.μ και 18.937.000 κυβικά μέτρα. Μπορεί οι αριθμοί αυτοί να μη λένε απολύτως τίποτε αλλά αν κάνετε μία αναγωγή σε ΦΠΑ , για το σύνολο των οικοδομικών εργασιών και οικοδομικών υλικών καταλαβαίνετε ότι το κράτος είχε μειωμένα έσοδα από την συγκεκριμένη φορολογία πάνω από 500.000.000 ευρώ. Αυτό προέρχεται μόνο από την σύγκριση των δύο δεκαμήνων. Για να το πούμε πιο το ποσό αυτό αναλογεί στα 300.000.000 εκατ. που σήμερα αναζητούν για να μη κόψουν τις επικουρικές και μένουν και ρέστα 200.000 000.
-Το 2008 στις κατασκευές εργάζονταν 395.000 άνθρωποι και το 2001 ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο περιορίστηκε στις 241.000. Με μία μέση φορολογική επιβάρυνση 20% μόνο από την μείωση της απασχόλησης οι απώλειες εσόδων ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ . Όσον αφορά τις απώλειες από τις εισφορές , υπολογίζονται ότι ξεπερνούν το πιο πάνω ποσό.
-Από το 2009 μέχρι σήμερα ο αριθμός των συναλλαγών μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 80% περίπου. Αυτό σημαίνει απώλειες από φόρο μεταβίβασης, από φορους εισοδήματος δικηγόρων , συμβολαιογράφων κ.α συμμετεχόντων στην διαδικασία αυτή. Το ακριβές ποσό δεν μπορεί να υπολογιστεί αλλά σίγουρα είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αν και οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει με βάσει παραδοχές και δεν αντέχουν σε τεκμηριωμένη κριτική εντούτοις δείχνουν ότι αν στήριζαν την οικοδομή και την αγορά ακινήτων δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτό το αδιέξοδο. Σίγουρα , η επιλογή τους να βουλιάξουν την οικοδομή και την αγορά ακινήτων γενικότερα έχει στοιχίσει αθροιστικά από το 2009 μέχρι σήμερα φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για λεφτά που σήμερα τα αναζητούν αδιαφορώντας για το αν με τις αποφάσεις τους οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Η επιλογή αυτή σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική κρίση. Και επειδή αυτοί που σχεδίασαν και εφάρμοσαν είναι οι ίδιοι που και σήμερα κάνουν συμφωνία με τους δανειστές εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: Πρόκειται για λάθος ή για έγκλημα εκ προμελέτης;