Διατηρούνται οι αρνητικές προοπτικές στην αγορά κατοικίας, καθώς η υψηλή ανεργία, η έλλειψη χρηματοδότησης και η παραμονή των εισοδημάτων στα σημερινά, χαμηλά επίπεδα αποτρέπουν τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών να προβεί σε απόκτηση κατοικίας, με αποτέλεσμα η ζήτηση να παραμένει αναιμική. Τα παραπάνω προκύπτουν και από την πορεία των τιμών που εξακολουθούν να υποχωρούν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς παγκοσμίως.
Σε πρόσφατη μελέτη του, που δημοσιοποιήθηκε εντός της εβδομάδας, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα υποχωρούν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως. Ειδικότερα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η πτώση σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 7,25%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η μόνη χώρα με μεγαλύτερη μείωση τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, είναι η Ινδία με ποσοστό μείωσης της τάξεως του 9,1% για την ίδια περίοδο.
Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει χαρακτηριστικά υπερτίμησης των αξιών, καθώς παρά την πτώση των τιμών, η ανάλογη, ή και ακόμα μεγαλύτερη, μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών δεν έχει επιτρέψει στις κατοικίες να γίνουν πιο προσιτές. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αναλογία των τιμών των κατοικιών ως προς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα, παραμένει ελαφρώς υψηλότερη συγκριτικά με τον διαχρονικό μέσο όρο.