Eρωτήματα προκαλούν οι απαλλαγές από δημοτικά τέλη για το εμπορικό κέντρο Golden Hall, που στεγάζεται στο πρώην IBC – Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι και ανήκει στη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Η ιστορία του Golden Hall, όπως και του γειτονικού Mall, είναι βεβαρημένη , ωστόσο από το 2011 το ΣτΕ έκρινε σύννομη τη λειτουργία του, παρά τις προσφυγές κατοίκων και τοπικών συλλόγων. Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης ήταν μια λυόμενη – προσωρινή κατασκευή, που κατέληξε μόνιμη και εκμισθώθηκε από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στη ΛΑΜΔΑ ΔΟΜΗ (θυγατρική της Lamda Development) το 2006 για 40 έτη, με ετήσιο μίσθωμα κατά μέσον όρο 8 εκατ. ευρώ. Οι όροι άλλαξαν υπέρ του ομίλου Λάτση, με την εκχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ το 2012, παρατείνοντας την εκμετάλλευση στα 90 χρόνια και μειώνοντας το το μίσθωμα στο 1/8, στερώντας από το Δημόσιο έσοδα ύψους 236,6 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη από το 2005, με τον νόμο για τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το πρώην ΙΒC απαλλάσσεται πλήρως από την καταβολή δημοτικών φόρων και τελών, με αντιστάθμισμα τα εμπορικά και υγειονομικά καταστήματα να καταβάλλουν το 2% του τζίρου τους στον Δήμο Αμαρουσίου.
Ακόμα όμως και αυτή η εισφορά -που υπολογίζεται ότι απέφερε έσοδα άνω των 1,5 -2 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Δήμο Αμαρουσίου, το 3% του δημοτικού προϋπολογισμού- σχεδόν εκμηδενίστηκε με άρθρο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τον τουρισμό που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2013 και μειώνει το ποσό στο 0,5% του τζίρου και μόνο για τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα (μόλις 15 από τα 130 καταστήματα).
Τον Δεκέμβριο του 2013, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στην υπουργό Τουρισμού, σχετικά με την προκλητική απαλλαγή του Golden Hall από την καταβολή δημοτικών τελών. Η απάντηση της υπουργού, που ήρθε έπειτα από τέσσερις μήνες, πετάει το μπαλάκι στους δήμους, εξηγώντας ότι με τη νέα ρύθμιση τα Ολυμπιακά Ακίνητα παύουν να απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών: «Με το άρθρο 17, παρ. 8 του ν. 3986/2011 προβλέφθηκε ότι τα Ολυμπιακά Ακίνητα υπόκεινται και αυτά σε ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, όπως τα λοιπά δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα», απαντά η υπουργός, ερμηνεύοντας ότι έτσι «δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος για επιβάρυνση με φόρο 2%», καταλήγοντας ότι η ρύθμιση που ισχύει για όλα τα Ολυμπιακά Ακίνητα «εξασφαλίζει ισότητα και ισονομία και παύει η διακριτική μεταχείριση».
Με αφορμή την απάντηση της υπουργού ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης «Κόντρα στον καιρό» Π. Κούκουζας υπέβαλε ερώτηση στη δημοτική αρχή, γιατί δεν έχουν ορίσει από τον Αύγουστο ώς σήμερα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα εμπορικά καταστήματα του Golden Hall και στους υπόγειους χώρους στάθμευσης, όπως έχει δικαίωμα, κάνοντας χρήση του νόμου. Επιπλέον, ρωτάει αν θα γίνει χρήση των διατάξεων του νόμου περί δημοτικών τελών, που δίνει το δικαίωμα στο δημοτικό συμβούλιο να επιβάλλει δημοτικά τέλη μέχρι και στο εικοσαπλάσιο της πρώτης κατηγορίας για τα μεγάλα καταστήματα (ώς και 34 ευρώ το τ.μ., ποσό που φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για καταστήματα άνω των 1.000 τ.μ.).
«Μελετάμε τις διατάξεις που ίσχυσαν και περιμένουμε έγγραφη απάντηση από τη νομική υπηρεσία για ποια τέλη πρέπει να επιβάλουμε, διεκδικώντας αναδρομικές εισφορές», είναι η απάντηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Σπ. Σταθούλη, επιμένοντας ότι το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς ο νόμος που επικαλείται η υπουργός αναφέρεται στην ΕΤΑ Α.Ε. (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και όχι στα Ολυμπιακά Ακίνητα. «Επί επτά μήνες η διοίκηση Πατούλη κωλυσιεργεί και δεν προβαίνει σε πράξεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών, επειδή έχει τη στήριξη στις επικείμενες εκλογές του ομίλου Λάτση και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που εδρεύουν στο Μαρούσι», σχολιάζει ο Π. Κούκουζας. Παράλληλα οξύτατες αντιδράσεις από όλες τις δημοτικές κινήσεις προκάλεσε η πρόσφατη πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ οικοπέδου 5.088 τ.μ. στη Νεραντζιώτισσα, έναντι μόλις 1,8 εκατ. ευρώ, στο 30% της εμπορικής του αξίας.
Την ακύρωση του πλειστηριασμού και το πάγωμα των διαγωνισμών για τα τρία οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ΧΕΥ (Χώροι Εγκατάστασης Υποστήριξης) της Αττικής Οδού είχε ζητήσει ομόφωνα από το ΤΑΙΠΕΔ το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να εισακουστεί. Οι δημοτικοί φορείς διεκδικούν οι ΧΕΥ να παραμείνουν ελεύθεροι και κοινωφελείς χώροι, να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης και πράσινο, αντί να ανεγερθούν νέα τσιμεντένια μεγαθήρια. ΠΗΓΗ: Εφ.Συντακτών