Η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων βασίζεται μόνο στην καταστροφή και στην απελπισία. Όσο και αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει και να προβάλλει σενάρια αισιοδοξίας η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά ακινήτων σήμερα έχει αποκτήσει τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά καθώς :
Πρώτον, η Αθήνα είναι η μόνη από τις 28 εξεταζόμενες ευρωπαϊκές πόλεις για τις οποίες προβλέπεται μέσα στο 2014 πτώση τόσο στις τιμές όσο και στα ενοίκια των ακινήτων. Σε όλες τις άλλες εξεταζόμενες πόλεις του ευρωπαϊκού Νότου (Μαδρίτη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα και Μιλάνο) προβλέπεται σταθερότητα και στα δύο προαναφερόμενα μεγέθη, ενώ σε πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά (πχ Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο, Λονδίνο) προβλέπεται άνοδος.
Δεύτερον, η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση από πλευράς προσδοκιών στις υπάρχουσες επενδύσεις και προτελευταία ως προς την ανάπτυξη νέων επενδύσεων. Ανεξάρτητα δηλαδή από Βορά ή Νότο, από μνημόνια ή αντιμνημόνια, η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση.
Τρίτον, αν τώρα υπάρχουν (που πράγματι φαίνεται να υπάρχουν...) κάποιες αγοραστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων κατά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, με βάση το δείκτη της Τραπέζης της Ελλάδος (αφορά κατοικίες) από τις 101,7 μονάδες του 2008 πέσαμε στα τέλη του 2013 στις 67,7 μονάδες (-34,4%, ποσοστό που αναμένεται να διευρυνθεί μέσα στο τρέχον έτος).
Στα εμπορικά ακίνητα μάλιστα, η πτώση υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη, καθώς ετήσιες αποδόσεις ενοικίου (yields) που κυμαίνονται μεταξύ του 8,5% και του 11% και μάλιστα σε σκληρό νόμισμα, μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα. Για να υπάρξει μια εκτίμηση του ποσοστού πτώσης στα ελληνικά εμπορικά ακίνητα, θα πρέπει να πούμε ότι πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα yields δύσκολα ξεπερνούσαν το 5,5% με 6% και μάλιστα βασισμένα σε αρκετά υψηλότερα ενοίκια (έως και 50%-70% υψηλότερα από τα τρέχοντα).