Τελικά, φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί την πεπατημένη. Προκειμένου , να διαμορφώσει νέο πίνακα αντικειμενικών θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των ήδη υφισταμένων λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές τιμών ευρύτερων περιοχών. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει υφιστάμενους δείκτες και θα μεταβάλλει, κάθε χρόνο, τις τιμές ζώνης . Την ίδια στιγμή διαρέει ότι εξετάζει την μείωση του φόρου μεταβίβασης , μέτρο που θα εξυπηρετήσει -στην παρούσα φάση- μόνο τα "κοράκια" και όσου θέλουν να αγοράσουν κοψοχρονιά δημόσια ακίνητη περιουσία. Σε κάθε περίπτωση σήμερα, που οι μοναδικοί αγοραστές είναι οι κάθε λογής "επενδυτές" θα είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι απο αυτές τις αποφάσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν ως φορολογικό "πριμ" για αυτούς.
Την πιθανότητα μείωσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Οι συναλλαγές το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει ο υφπουργός Οικονομικών. Σε δεύτερη φάση, θα εξετασθεί και η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες νεοδμητων ακινήτων (23%). Η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια για τον ΦΜΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα:
* Το πρώτο προβλέπει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ, ενώ πάνω απ' αυτό το όριο ο συντελεστής θα είναι 8%.
* Τη μείωση του φόρου 3% για αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και συντελεστή 6% για την αξία πάνω απ' αυτό το ποσό.