Στη λύση της τιτλοποίησης ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καταλήγει η κυβέρνηση με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 11,29 δισ. ευρώ που διατέθηκε για την επαναγορά του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2012. Το τμήμα της χρηματοδότησης που θα προέλθει από το νέο εργαλείο σχεδιάζεται να καλύψει το «κενό» που δημιουργείται από το 2014 και μετά στο ελληνικό πρόγραμμα και είχε επισημανθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Υποψήφια προς ένταξη ακίνητα στις τιτλοποιήσεις που μελετώνται είναι 3.000 «ώριμα» ακίνητα με ξεκαθαρισμένους τίτλους ιδιοκτησίας από ένα σύνολο περίπου 80.000.
Τα πρώτα ομόλογα έναντι μελλοντικών εσόδων θα αφορούν, όπως όλα δείχνουν, την αξιοποίηση των ακινήτων στο Ελληνικό και στην Αφάντου Ρόδου, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, 28 κτήρια του προγράμματος πώλησης κι επαναμίσθωσης, 6 ακίνητα στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων βίλες και πολυώροφα κτήρια, το κάμπινγκ στο Παλιούρι Χαλκιδικής, τις εγκαταστάσεις τεσσάρων ιαματικών πηγών, έκταση 165 στρεμμάτων στην Ερμιόνη, τρία ξενοδοχεία Ξενία, παράλιο οικόπεδο 261 στρεμμάτων στη Σιθωνία, το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βόρας και 11 ακίνητα παραπλεύρως της Αττικής Οδού. Η Κυβέρνηση σκοπεύει με την ίδια μέθοδο να εξοφλήσει κι άλλου είδους χρέη. Ως τώρα η λύση των τιτλοποιήσεων (securitization) είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση Σημίτη και τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη όταν για πρώτη φορά είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία και είχαν προεξοφληθεί έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια, τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και τα δικαιώματα διέλευσης αεροσκαφών από την Ελλάδα (έσοδα euro control).
Την λύση αυτή είχε προτείνει στην Κυβέρνηση Γ.Παπνδρέου ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ο κ. Στουρνάρας. Τότε προτάθηκε η έκδοση τίτλων με κάλυψη ακίνητα του Δημοσίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η πρόταση για τη δημιουργία fund εν όψει των αποκρατικοποιήσεων. Ολα αυτά τα εργαλεία χρηματοδότησης όμως αποκλείστηκαν από την τότε κυβέρνηση.