Πόσο εύκολες είναι οι πωλήσεις δημόσιων εκτάσεων; Η περίπτωση της Κασσιώπης τελικά εξελίσσεται σε περίπτωση "πιλότο" καθώς η τοπική κοινωνία έχει συσσπειρωθεί για να ακυρώσει στην πράξη την συμφωνία πώλησης στο αμερικάνικο fund NCH Capital.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάστηκε, η δεύτερη προσφυγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κίνησης οικολόγων από την Κέρκυρα για την αξιοποίηση της Κασσιόπης, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση παραχώρησης της έκτασης σε ξένο επενδυτή. Στα τέλη Ιανουαρίου το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποδέχθηκε την προσφορά του αμερικανικού fund NCH Capital και από τα 490 στρέμματα της Κασσιόπης παραχωρεί τα 170 στον επενδυτή για 99 χρόνια έναντι 100 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη του ακινήτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η λοιπή έκταση παραμένει προσβάσιμη στους πολίτες, ενώ ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει μόνο σε 36.000 τ.μ. Από την αξιοποίηση εξαιρείται ιδιωτικό δάσος, ενώ το κοινό θα μπορεί να προσεγγίζει την παραλία και τη λίμνη εντός της έκτασης, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Είχε προηγηθεί η χωριστή εκδίκαση παρόμοιας προσφυγής για την Κασσιόπη στα μέσα Ιανουαρίου. Ακόμη, όμως, δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση. Στο ΤΑΙΠΕΔ πάντως εκτιμούν ότι, παρά τις αντιδράσεις, δεν πρόκειται να καθυστερήσει η προσπάθεια της αξιοποίησης.
Ο Δήμος Κέρκυρας, κάτοικοι του νησιού αλλά και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπέβαλαν προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης πριν από περίπου έξι μήνες, όταν ακόμη δεν είχε βρεθεί ο επενδυτής. Οι φορείς της Κέρκυρας υποστηρίζουν ότι η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισε πέρσι η αρμόδια διυπουργική επιτροπή είναι παράνομη γιατί το επίμαχο ακίνητο δεν επιδέχεται τουριστικής αξιοποίησης αφού διάφορα τμήματά του (δάση, αιγιαλοί κ.λπ.) δεν ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Παράλληλα, παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος γιατί επιτρέπεται ο χωροταξικός σχεδιασμός από τον ιδιώτη – επενδυτή χωρίς τη μεσολάβηση των κρατικών αρχών για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη με συνέπεια να κινδυνεύουν με αλλοίωση ευαίσθητα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του ακινήτου από την τουριστική εκμετάλλευση. Το ΤΑΙΠΕΔ και το Δημόσιο αντικρούουν τους ισχυρισμούς αυτούς θεωρώντας νόμιμη τη μεταβίβαση αλλά και την τουριστική αξιοποίηση χωρίς να υπάρχει ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος. Ταυτόχρονα , την ανακήρυξη της έκτασης «Ερημίτης» στην Κασσιώπη - Κέρκυρας ως περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, απολύτου προστασίας, την απαγόρευση της καθ' οιονδήποτε τρόπο ιδιωτικοποίησής της και την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρησή της επί 99 χρόνια αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.