Στη μη αποδοχή των υπερβολικών όρων που έθετε το Κατάρ για τη διεκδίκηση του Ελληνικού αποδίδεται από το ΤΑΙΠΕΔ η αποχώρησή του από την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Στην τελική φάση προχωρούν μόνο τρεις υποψήφιοι, χωρίς τα πετροδολάρια του εμιράτου, καθώς η Qatari Diar, το fund που συμμετείχε στον διαγωνισμό, απέστειλε την προηγούμενη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου επιστολή στη διοίκηση του Ταμείου γνωστοποιώντας ότι «αποσύρει το ενδιαφέρον της».Το παρασκήνιο της αποχώρησης του εμιράτου από τον διαγωνισμό συνδέεται, σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, με τη μη αποδοχή από εκείνο των όρων που είχε θέσει το Κατάρ για τη διεκδίκηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι όροι που έθεσε για ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις, για υψηλότερους συντελεστές δόμησης και άλλες εξαιρέσεις δεν έγιναν δεκτοί. Κύκλοι του Ταμείου αναφέρουν ότι οι επενδυτές από το Κατάρ παρέμεναν στην κούρσα διεκδίκησης του Ελληνικού έχοντας στο μυαλό τους το μνημόνιο που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Νέα Υόρκη μεταξύ Παπανδρέου - Αλ Τάνι. Πρόκειται για ένα μνημόνιο με όρους που δεν είναι συμβατοί με τη διαγωνιστική διαδικασία, όπως λένε οι ίδιες πηγές. Ετσι, ενώ είχε ξεκινήσει η β' φάση του διαγωνισμού και οι τέσσερις συμμετέχοντες είχαν κληθεί να υπογράψουν τη λεγόμενη «σύμβαση εμπιστευτικότητας», το Κατάρ δεν το έκανε.
Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η Qatari Diar: Επιθυμούσε σύναψη διακρατικής συμφωνίας για το Ελληνικό που να περιλαμβάνει σειρά εξαιρέσεων. Συγκεκριμένα, ζητούσε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και μεγαλύτερο συντελεστή πολεοδόμησης από τον επιτρεπόμενο. Ταυτόχρονα, ζητούσε αλλαγές στους όρους χρήσης της έκτασης ώστε να μεταφερθούν στο Ελληνικό μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Το σκεπτικό ήταν ότι, αν προσέλκυε στο Ελληνικό κάποιους βασικούς εκμισθωτές για τα κτίρια που θα κτισθούν (μεταξύ των οποίων υπουργεία), θα δημιουργούνταν μια αγορά, άρα θα είχε σίγουρα έσοδα. Τέλος, επιδίωκε να μπορέσει να πουλήσει το 100% της δομημένης επιφάνειας. Ωστόσο με παλαιότερη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ επί του συνόλου των τετραγωνικών που θα κτισθούν μόνο το 30% θα είναι κατοικίες, τις οποίες ο ανάδοχος θα μπορεί να πουλήσει. Ετσι, η Qatari Diar γίνεται το δεύτερο ηχηρό όνομα, μετά τον όμιλο του αμερικανού μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ (αποκλείστηκε κατά την πρώτη φάση), που αποσύρεται από τη διεκδίκηση του Ελληνικού.
Η διοίκηση του Ταμείου ανακοίνωσε ότι στην επόμενη φάση του διαγωνισμού περνούν τελικά η ισραηλινή Elbit Cochin Ltd, η βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση. Είναι η δεύτερη φορά που το Κατάρ εγκαταλείπει επένδυση στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η πολυδιαφημισμένη τριπλή επένδυση σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων που θα κατασκεύαζε το Κατάρ στο λιμάνι του Αστακού.