Τη Παρασκευή , μπρός το θόρυβο που προκλήθηκε από την προοπτική της αναδρομικής (1/1/2012) αύξησης των αντικειμενικών αξιών κατά 25%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι : « πως δεν ληφθεί τέτοια απόφαση γιατί «αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουμε πτώση των τιμών και θα είναι δύσκολο». Το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου χαρακτήρισε απολύτως παράλογη την πρόταση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και δήλωσε ότι «παράλογα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν».
Μπορούμε όμως να τους έχουμε εμπιστοσύνη; ΟΧΙ. Η πείρα των τελευταίων 27 μηνών δείχνει ότι οι πολιτικοί μας , χαρακτηρίζονται από διγλωσσία. Από τον Οκτώβριο 2009 , μέχρι σήμερα , όλα τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει είχαν διαψευστεί πριν εφαρμοστούν. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Από τις συντάξεις; Από τις περικοπές των μισθών των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα; Από τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις; Γιατί λοιπόν να παίρνουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις τους;
Η εμπειρία λοιπόν δείχνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε , αργά ή γρήγορα , την αύξηση των αντικειμενικών αξιών , ότι από την στιγμή που οι δανειστές με το ζήτησαν οι διαψεύσεις που γίνονται δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Τώρα αν αυτή θα είναι 25% ή 20% ή 10% είναι μία άλλη υπόθεση , αφού ενδεχομένως το ποσοστό της αύξησης ,να είναι μία «παραχώρηση» της τρόικα στους εγχώριους πολιτικούς οι οποίοι με τον τρόπο αυτό μπορεί να ισχυριστούν ότι «περιόρισαν το κακό». Αυτή κατά την άποψη μας , είναι η πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει είτε να συμβιβαστούμε είτε να προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε.
Θα σκεφτεί κάποιος ότι εδώ, η γερμανική κυβέρνηση ζητά την εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας και ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση δεν τόλμησαν να τοποθετηθούν δημοσίως και να πάρουν τις ευθύνες των επώνυμων δηλώσεων τους , θα αντιταχθούν για τις αυξήσεις των αντικειμενικών;. Λογικό το επιχείρημα το οποίο ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο αν ληφθεί υπόψη η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός , μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη :
«Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους» , είπε ο κ. Παπαδήμος . Κοντολογίς , αυτό που προκύπτει από αυτές, τις μετρημένες λέξεις του , είναι ότι πλέον στην διαπραγματευτική ατζέντα δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές». Αν μάλιστα ταιριάξουμε το προηγούμενο απόσπασμα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την οποία :
«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ», τότε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι από την στιγμή που η αύξηση των αντικειμενικών υπάρχει στα κιτάπια της τρόικα τότε οι δηλώσεις όλων των υπόλοιπων δεν έχουν κανένα ειδικό βάρος. Εκτός και αν ....