Η πολιτική των κανιοφόρων –όταν τον 19ο αιώνα οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τον Πειραιά με πολεμικά πλοία –επανέρχεται ! Στην Ευρώπη του 2011 όμως αντί για για κανόνια χρησιμοποιείται το ευρώ και η δόση των Οκτώ δισ., από το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία «παγώνει», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Πληροφορίες μάλιστα φέρουν ότι μετά από την πίεση των ευρωπαίων η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τοποθετείται στις 4 Δεκεμβρίου.Με δεδομένες τις ταμειακές ανάγκες της χώρας Μερκελ, Σαρκοζί και Λαγκαρντ χρησιμοποιούν τα 8 δισ. ως όπλο ενός πρωτοφανούς για την μεταπολεμική Ευρώπη εκβιασμού , παραβλέποντας προφανώς ότι οι ίδιοι καταπατούν την σύμβαση που υπέγραψαν πριν απο 18 μήνες.
Τη σαφή επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και την απαίτηση τους να εκπληρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, καθώς και να υπάρξει πολιτική συναίνεση, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την συνάντηση τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στις Κάννες. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι' αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν την 27η Οκτωβρίου», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως «ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη». «Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ότι «βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί». Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι «δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού , του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη». Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε δήλωση τόνισε ότι :«Οταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την έκτη δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», τόνισε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον.