Στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, την ανεργία και τις περικοπές στις αμοιβές ο εφιάλτης της μετανάστευσης επιστρέφει. Αυτή την φορά οι μετανάστες δεν θα είναι απόκληροι αλλά και απελπισμένοι αλλά νέοι, επιστήμονες με σπουδές στο εξωτερικό οι οποίοι έχουν προσφορες ή ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι οι πρώτες στην λίστα των εν δυνάμει θυμάτων της μετανάστευσης. Ήδη διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτή την προοπτική την οποία θεωρούν πολυ πιθανή.
Ενδεικτικό είναι ότι το BBC σε σχετικό άθρο του κάνει αναφορά στην περίπτωση ενός νεαρού έλληνα με μεταπτυχιακό
στη διαχείριση της τεχνολογίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ο οποίος μετά την απόλυση του απο μία εταιρία ερευνών εργάζεται ως ιχθυοπώλης στην κεντρική ψαραγορά της Αθήνας. «Σκέφτομαι να πάω πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο." λέει ο νεαρός στον δημοσιογράφο.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορταζ "χιλιάδες είναι οι έλληνες που αντιμετωπίζει το δίλημμα : να μείνουν και υποφέρουν από λιτότητα και την ανεργία, ή να γίνουν η επόμενη γενιά των μεγάλων εξόριστων ελληνικών κοινοτήτων στην Αυστραλία, τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ";
Ανάλογα φαινόμενα καταγράφονται και στην Ιρλανδία όπου η επανάληψη της μετανάστευσης έχει ήδη ξεκινήσει.
Στην χώρα η οικονομική κρίση που προκλήθηκε απο την μια φούσκα ακινήτων έχει μεγενθυνει την ανεργία ενω η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εισαγάγει σκληρά μέτρα λιτότητας. Ήδη στο Δουβλίνο γίνονται ουρές στο κεντρικό γραφείο διαβατήριων και πολλοί απο αυτούς ετοιμάζονται για πιθανή μετανάστευση."Το Dreamland τελείωσε, είμαστε πίσω στην πραγματικότητα . Πρόκειται για «τον ίδιο κύκλο που έπληξε την Ιρλανδία την Ελλάδα το 1950 οταν η μετανάστευση, οποία χρησιμοποιείθηκε απο τις κυνερνήσεις ως δικλείδα ασφαλείας, όταν απέτυχαν να αναπτύξουν μία βιώσιμη οικονομία», έλεγε χαρακτηριστικά βρεταννός οικονομολόγος.