Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια αβέβαιη οικονομικά και κοινωνικά εποχή λόγω του κορωναιού χωρίς να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι . Η ελληνική οικονομία όπως και άλλες οικονομίες παγκοσμίως έχουν μια καθοδική πορεία με εκατομμύρια εταιρείες να σημειώνουν ζημιές στο ιστορικό τους, πολλές άλλες -άγνωστος ο αριθμός τους – να πτωχεύουν ενώ κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα ξανά ανακάμψουν.
Η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν ήταν η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, ο τζίρος των περισσοτέρων επιχειρήσεων που ασχολούνται μ’ αυτή μειώθηκε άνω των 70%. Οι ξένοι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής είτε γιατί αναμένουν μια διόρθωση τιμών είτε γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Έτσι, λοιπόν, στην ελληνική κτηματαγορά αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται κατά το πλείστων Έλληνες. Παρ ’ότι δεν υπάρχουν αρκετές αγοροπωλησίες και μισθώσεις, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και σε πολλά είδη ακινήτων και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται και μικρές αυξήσεις, όπως, για παράδειγμα, σε ακίνητα εισοδήματος, σε πολύ εμπορικούς δρόμους και γειτονιές, σε κατοικίες της τελευταίας δεκαετίας στα Νότια και Βόρεια Προάστια αλλά και σε οικόπεδα με υψηλό συντελεστή δόμησης στα Νότια και στα Ανατολικά Προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αγορά παλιών διαμερισμάτων και μικρών αυτοτελών κτιρίων, έχει εξαφανιστεί όπως επίσης έχουν εξαφανιστεί και οι ξένοι αγοραστές, μη κάτοικοι Ευρωπαϊκών χωρών, που αγόραζαν ακίνητα με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα μας.
Η έκπληξη της φετινής χειμερινής περιόδου είναι η αύξηση των μισθώσεων και αγορών τουριστικών χειμερινών καταλυμάτων από Έλληνες, ιδιαίτερα από Αθηναίους στην περιοχή του Παρνασσού- Αράχωβα αλλά και των Καλαβρύτων. Ο όγκος συναλλαγών συγκρίνεται με εποχή προ μνημονίου με αύξηση των τιμών και υψηλό ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν προτίθεται να ταξιδέψει αυτό το χειμώνα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τις μέρες των Χριστουγέννων – Φώτων- Πρωτοχρονιάς και θα προτιμήσουν να κάνουν τις χειμερινές τους διακοπές με ασφάλεια και οικονομία σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα κοντά στη μόνιμη κατοικία τους. Αυτή θα είναι η καινοτομία της ελληνικής κτηματαγοράς στο κλείσιμο αυτής της χρονιάς και αναμένουμε τις εξελίξεις του εμβολίου και του φαρμάκου για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω του ιού, κατά τη γνώμη μου θα υπάρξει ομαλοποίηση μετά το 2022.
Άρθρο του Γ. Ρεβύθη