Ενα νέο σκηνικό επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τα δασικά ακίνητα μέχρι τον συντελεστή δόμησης και το Κτηματολόγιο.
1. Χαμηλώνει το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη
Η αρχή έγινε από Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) το οποίο την περασμένη Πέμπτη έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος (έπειτα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου) να μειωθεί το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη στα 21 μέτρα – με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού όπου το ύψος των κτιρίων θα φθάνει μέχρι τα 24 μέτρα.
Σημειώνεται ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα, το ύψος των κτιρίων μπορεί να φθάσει μέχρι τα 32 μέτρα – ακόμη περισσότερο.
Μείωση του επιτρεπόμενου ύψους στα 21 μέτρα σημαίνει ότι το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη μειώνεται κατά τρεις ή και περισσότερους ορόφους. Οπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το νέο ύψος (δηλαδή των 21 μέτρων) θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια.
2. Τα αυθαίρετα, η παράταση και οι διευκολύνσεις
Οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι έως το ερχόμενο φθινόπωρο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο, όπως για παράδειγμα οι 100 δόσεις για την εξόφληση του προβλεπόμενου προστίμου, η μείωση κατά 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο και μείωση κατά 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
Το πράσινο φως για την παράταση έχει δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί παράταση από 3 έως 6 μήνες. Χωρίς την παράταση, μετά τον επόμενο μήνα και ειδικότερα από την 1η Ιουλίου 2020, τα αυθαίρετα κτίσματα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5 (είναι αυτά που δεν έχουν καμία άδεια) δεν θα ήταν δυνατόν να τακτοποιηθούν.
Μετά από το φθινόπωρο, με το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου κτίσματος έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου.
3. Δασικά αυθαίρετα
Με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» από το υπουργείο Περιβάλλοντος άνοιξαν – εκ νέου – τον δρόμο για την τακτοποίηση για διάστημα 30 χρόνων των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων.
Διευκρινίζεται ότι η τακτοποίηση δεν αφορά μεμονωμένες κατοικίες, αλλά αυτές που βρίσκονται εντός των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων» και δεν έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούνιο του 2011.
Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει για τις περιοχές αυτές η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Θα ακολουθήσει η υποβολή των αντιρρήσεων και τον επόμενο μήνα (κατά πάσα πιθανότητα) θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα συγκεκριμενοποιούνται τα κριτήρια, το ύψος των παραβόλων, των προστίμων και μια σειρά από άλλα ζητήματα.
4. Μεταφορά συντελεστή δόµησης
Η κυβέρνηση θεωρεί υψηλή προτεραιότητα την ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Γιατί; Επειδή, όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το μέτρο θα δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα καθώς θα επιτρέψει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, ενώ θα απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες δεσμευμένων οικοπέδων ή διατηρητέων κτιρίων.
Κοινώς, το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν.
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος διερευνούν (χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμη) τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και στην πλήρη νομιμοποίηση ακινήτων που δεν έχουν οικοδομική άδεια.
5. Δασικοί χάρτες
Πλέον δεν θεωρούνται δασικές εκτάσεις γαίες τις οποίες το ίδιο το κράτος επισήμως έχει θεωρήσει ως μη δασικές. Ειδικότερα, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες άλλαξε νομίμως με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης πριν από το 1975 ο χαρακτήρας τους από δασικός σε άλλη μορφή.
Πρόκειται συνήθως για Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως είναι οι αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που αφορούν κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις.
Αφορά επίσης διανομές και αναδασμούς για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες υπουργού ή νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, όταν δεν έχει αλλάξει η χρήση, αλλά και πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
6. Τέλος τα μπάζα στα πεζοδρόμια
Από εδώ και πέρα, καμία οικοδομική άδεια δεν θα εκδίδεται χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η διάθεση των μπαζών μέσω των συστημάτων που είναι αδειοδοτημένα γι’ αυτόν τον σκοπό (ΑΕΚΚ). Κι αυτό διότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση όπου – συνήθως – τα μπάζα καταλήγουν σε πεζοδρόμια, δάση, παραλίες και ρέματα, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την καθημερινότητα αλλά και την ασφάλεια των πολιτών. Σημειώνεται ότι στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα (για τη διάθεση των μπαζών) θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιώτη (κατασκευαστή) με την οποία θα βεβαιώνει πως η διάθεση των μπαζών θα γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον.
7. Κτηµατολόγιο και 3 εκατοµµύρια ιδιοκτήτες
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν… δουλειά να κάνουν από τις 18 Μαΐου έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες θα πρέπει το προαναφερόμενο διάστημα να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ελέγξει για τυχόν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων στο Κτηματολόγιο.
Το διάστημα αυτό θα αρχίσουν να τρέχουν δυο προγράμματα προανάρτησης και 12 ανάρτησης σε όλη τη χώρα που αφορούν πάνω από τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Υπενθυμίζεται πως την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινά η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας, όπου μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες (σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου) έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.